Premiera predstave Juri Muri v Afriki Toneta Pavčka

Avtor: SNG Maribor

Danes, 3. novembra 2011 bo na Komornem odru SNG Maribor premierno zaživela predstava Juri Muri v Afriki režiserke Branke Nikl Klampfer. Predstavo ustvarjalci posvečajo spominu na izjemnega slovenskega pesnika Toneta Pavčka, ki s svojo izvirno otroško poezijo vedno znova navdušuje in navdihuje otroke vseh generacij.


Foto Tiberui Marta

Tone Pavček (1928–2011), eden najžlahtnejših slovenskih pesnikov, je s svojimi deli navduševal bralce vseh starosti – bil je pesnik življenja in tak bo ostal v svoji obširni umetniški zapuščini in v naših spominih tudi po svoji nedavni smrti. Vsestranski mojster verzov je kljub častitljivim letom in zdravstvenim težavam, ki so ga spremljale v zadnjem obdobju, ostajal dejaven umetnik do konca življenja. Od leta 1958, ko je v knjižni obliki prvič izšla Pavčkova pesnitev Juri Muri v Afriki, otroke nezadržno privlači svet majhnega, umazanega dečka Jurija, ki se poda na svojo prvo nepozabno pustolovščino, v svet veličastne Afrike. Kultna otroška pravljica v verzih je leta 2007 dobila nadaljevanje z naslovom Juri Muri drugič v Afriki. V letošnjem letu pa je izšla še zadnja Jurijeva pustolovščina z naslovom Juri Muri po Sloveniji, v kateri je Pavček Jurija v spremstvu prijatelja Bonga poslal na vandranje po skritih kotičkih naše dežele.

Juri Muri, »tisti, ki je s hruške pal«, je trmast deček, ki se noče umivati. Ker sovraži vodo, milo in brisače, se lepega dne odloči pobegniti v Afriko. Čez morje ga ponese galeb, ko pa prispe v Afriko, naleti na nevarne in grozljive zveri. A Noj ga potolaži, naloži ga na hrbet in mu po dolgem in počez razkaže afriška čudesa. Kmalu osvoji puščavo in živali ga sprejmejo za svojega prijatelja. In kar je najpomembneje: »Oče slon nikdar ne vpraša, / če se zjutraj je umil, / mu s pogledi prizanaša / in nasploh je ljubezniv.« Ko pa Juri pri Nilu ozmerja krokodila in zlomi slonov dragoceni okel, dobi za kazen hladen tuš. Užaljeni Juri zavetje poišče pri črncih, ki ga brez odlašanja pošteno umijejo, da bi spoznali, kaj se skriva pod debelo plastjo umazanije.

Uprizoritev v režiji Branke Nikl Klampfer, ki je v mariborski Drami zrežirala uspešnici Čarovnica Hillary gre v opero in Vilinček, bo otrokom predstavila Jurijevo duhovito, domišljije in presenečenj polno potovanje po Afriki.

Dramaturginja Maja Borin je o procesu dela zapisala: »Knjižne izdaje vseh Jurijevih dogodivščin so slikanice, ki so jih z iskrivimi, nagajivimi in doživetimi podobami opremili slovenski ilustratorji od Melite Vovk, Marjance Jemec Božič do Damijana Stepančiča. V uprizoritvi smo se hoteli izogniti ilustrativnosti, ki jo Juri Muri kot lik iz najprepoznavnejših slovenskih slikanic nosi s seboj (slikanica z ilustracijami Marjance Jemec Božič je doživela že šest ponatisov). Konkretnost in oprijemljivost smo nadomestili z domišljijskimi možnostmi, igrivo spontanostjo, improvizacijami in elementarnimi scenskimi, svetlobnimi in glasbenimi elementi, ki Pavčkovi brezčasni pesnitvi na samosvoj način odpirajo širok spekter izraznih možnosti znotraj gledališkega sveta. Preden se je ustvarjalni proces prenesel na oder, smo se ukvarjali z razčlenjevanjem pesmi in razdeljevanjem vlog; z zanimivimi lastnostmi, vedenjskimi in gibalnimi vzorci ter s simbolnimi pomeni živali, ki v pesnitvi nastopajo (koreografinja Valentina Turcu); z barvami, oblikami, vzorci (scenski debi kreativnega študenta arhitekture Matica Gselmana) in zvoki iz našega ter afriškega sveta (skladatelj Branko Rožman); z raznoliko svetlobo, ki bo vnašala dramatičnost, srhljivost na eni strani ter nežnost in milino na drugi (oblikovalec luči je Tomaž Bezjak); s pesniško-gledališkim jezikom (za lektorsko delo je poskrbel Janez Bostič) … S pomočjo kreativnega ekipnega dela, ki ga je z jasno izoblikovano in subtilno izpeljano režijsko idejo vodila Branka Nikl Klampfer, je Jurijevo potovanje začelo dobivati vedno bolj prepoznavno gledališko obliko. Z veliko mero ljubezni, odprtostjo otroške domišljije in s popolno igralsko predanostjo sta nepozabno Jurijevo potovanje v Afriko oživila Matija Stipanič in Maša Židanik. V fazi izdelovanja uprizoritve nas je pretresla vest, da je bolezen premagala očeta Jurija Murija, zato predstavo – hvaležni za vse, kar nam je zapustil – posvečamo spominu na našega dragega pesnika Toneta Pavčka.«


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-predstave-juri-muri-v-afriki-toneta-pavcka