Hanna Preuss na Japonskem

Avtor: Hanna's Atelier

Hanna Preuss, ustanoviteljica sonoričnega gledališča, te dni gostuje na Japonskem.


foto Nada Žgank

V ponedeljek je na vabilo profesorice Akane Yamaguchi predavala na prestižni univerzi Ryukoku, katere začetki segajo že v leto 1639, ko je bila ustanovljena v okviru budističnega templja Nishi-Hongwanji. Danes je ena izmed vodilnih visokošolskih ustanov na Japonskem, saj ima okoli 20 tisoč dodiplomskih in podiplomskih študentov, ki študirajo v treh univerzitetnih naseljih- Omiya, Fukakusa in Seta. Univerza Ryukoku vse svoje izobraževalne programe in raziskovalne dejavnosti izvaja na podlagi petih stebrov budistične filozofije- enakost, neodvisnost, samorefleksija, hvaležnost in mir. Že vrsto let pa sodeluje s priznanimi ustvarjalci z vsega sveta.

Hanna Preuss je predavala na temo psihologije človeškega sluha pri ustvarjanju zvočne slike filma in gledališča, kar je ilustrirala s primeri iz njene obširne filmske produkcije. Predavanje je bilo odlično obiskano ter zelo dobro ocenjeno. Nedvomno je odprlo vrata novemu sodelovanju, ki bo omogočilo večjo prepoznavnost slovenskega znanja in umetnosti v tujini.

Namen obiska Japonske so tudi srečanja z umetniki in predstavniki centrov in fundacij (na primer priznani Kyoto Art Centre ali Kyoto Experiment Kyoto International Performing Arts Festival) z namenom okrepitve mednarodnega sodelovanja.

Kot umetnica iz Slovenije pa bo spremljala slovensko veleposlanico na Japonskem, Nje. eksc. gospo Heleno Drnovšek Zorko, na sprejemu pri častitem Seitaru Nakajimi ob praznovanju 159 obletnice rojstva cesarja Meiji-a.

Hanna Preuss pa z veseljem napoveduje tudi prihodnji projekt, decembrsko premiero Na razpotju, ki temelji na prvinah sonoričnega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hanna-preuss-na-japonskem