Antonton bo prvič navduševal tudi slovenske otroke

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica se pripravljajo na novo premiero, tokrat namenjeno najmlajšim. Antonton je prva slovenska uprizoritev priljubljenih pesmic za otroke hrvaškega pesnika Grigorja Viteza, ki so jih oživeli v mini operi za najmlajše. Premiera bo danes, 24. oktobra, ob 18. uri na malem odru.


foto Arhiv SNG NG

Vitezove pesmi za otroke odkrivajo lepoto sveta iz najrazličnejših zornih kotov, obenem pa tudi lepoto poezije, v kateri se ta svet zrcali na čisto poseben način. Antonton je eden izmed njegovih, na Hrvaškem že ponarodelih malih junakov, ki ima posebne življenjske navade in svoje "drugačno srce nosi na dlani", je novo premiero SNG Nova Gorica predstavila režiserka predstave Tijana Zinajić.

Skozi dogodivščine malega junaka skuša uprizoritev predšolskim otrokom in šolarjem prvih treh razredov spregovoriti o drugačnosti, ki jo na tak ali drugačen način poznajo mnogi med nami. "Predstava poskuša otroke učiti tolerantnosti in tudi samozadostnosti, sprejeti otroke z njihovimi dobrimi in slabimi lastnostmi," je še povedala Zinajićeva.

Zinajićevo je navdušil ponatis slikanice Antonton, zato se je odločila za postavitev pesmi na oder. Pesmice je prepesnila Anja Štefan, za lektorstvo je tudi tokrat poskrbel Srečko Fišer. Govorjenega dela je malo, otroke bodo skušali pritegniti z zanimivo kostumografijo, ki je podobna likom v slikanici, ter z gibi, rekviziti, dogajanjem, glasbo in lučjo.

Lik Antontona bo najmlajšim obiskovalcem predstavil novogoriški igralec Peter Harl, ki se bo tokrat prvič znašel popolnoma sam na odru. Na novinarski konferenci je razkril, da je predstava fizično zelo naporna, pred premiero pa se je moral naučiti tudi posebnega načina hoje, gibov in govorjenja.

Za sceno je poskrbel Branko Hojnik, kostumi so delo Matica Hrovata, luči je oblikoval Renato Stergulc, asistentka scenografa pa je bila Urša Vidic.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/antonton-bo-prvic-navduseval-tudi-slovenske-otroke