Kako ti gledališče lahko spremeni življenje

Avtor: Mojca Ketiš

Prispevek iz Biltena FBS 9: Če sem se v svojih začetkih dramaturškega razmišljanja in analiziranja odrskega sveta karkoli naučila je to, da je ustvarjati gledališče način življenja in ne poklic.


Mefisto / foto Primož Lukežič

Vsak, ki se ukvarja s tem ve o čem govorim. Ne gre samo za dolge ure vaj, pekoča dramaturška tuhtanja , preoblikovanje telesa, uma,vizij in dolgotrajno visenje po zaodrjih. Tudi večno druženje z ena in istimi ljudmi, ker se z drugimi ne moreš nikoli zares pogovarjat o tragičnosti svojih gledaliških travm, ni poglavitno. Gre za nek občutek. Na primer, če poznamo izraz »poklicna deformacija« kadar se kdo ne more rešiti svojih  priučenih znan in pogledov do vsakodnevnih skrbi, bi lahko temu rekli preprosto »gledališka deformacija«. Zakaj? Delati gledališče ti spremeni življenje. Gledališče je živo in ima to neprecenljivo lastnost, da najde odprte linice tvojega življenja, ki jih skrivaš samo za posebne ljudi in posebne trenutke, in se zrine mednje. Potem obsediš in nevede začneš citirati Cankarja: »Vse tvoje sladkosti sem poznal, vse tvoje lepote. A ljubil sem te šele, ko sem trpel zaradi tebe. Spoznal sem tvoj resnični obraz, ko sem ugledal njegovo senco.« In tega ne narediš samo sede temveč te prevzame svetobolje in nasploh si vajen, da se svetu bolje pokaže čustva na kolenih in na glas. Gledališče je glasno. Neprestano. Tudi takrat, ko je najtišje in govorijo samo kretnje. Nauči te prepoznati bleferje že od daleč in blefiraš tudi sam, kadar mukoma poslušaš laične komentarje o gledališču. Ker laik tako ali tako ne znaš več biti niti kadar bi to želel. Gledališče ti vzame nedolžnost. Tako preprosto kot si prej nikoli nisi predstavljal … in potem si mrk in gledaš predstave resno in se smeješ previdno in pišeš o tem težko. Ampak vedno, vse to, in zmeraj, z ljubeznijo. Življenje? Obstaja še en izraz: No, sorry, I cant. I work  in a Theater.

Gledališče nam ne vzame samo našega življenja ampak nam tudi da vsak večer drugega. Nekako se naučiš živet s tem. Še huje. Nekako ne moreš več živet brez tega.

***

Bilten - informator Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, študentke mariborske Filozofske fakultete in sodelavci portala SiGledal.

Povezave:

Bilten FBS 1
Bilten FBS 2
Bilten FBS 3
Bilten FBS 4

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kako-ti-gledalisce-lahko-spremeni-zivljenje