Osmrtnica

Avtor: Katarina Košir

Prispevek iz Biltena FBS 9 - Katarina Stegnar, Bojan Jablanovec: Stegn se (Showcase 46. Festivala Borštnikovo srečanje, na sporedu 22. 10. 2011, ob 18.00).


foto Marcandrea

Sporočamo žalostno vest, da nas bo po svoji bolezni zapustila vsestranska gledališka ustvarjalka Katarina Stegnar. Zadnje slovo v režiji Bojana Jablanovca s stilom Vie Negative bo v soboto, 22. oktobra 2011, ob 18. uri na Malem odru SNG Drame Maribor. Žalujoči: vsi gledalci.

Tanatos. Tako kot vsako kulturo zaznamuje poseben odnos do smrti, povezan predvsem s ceremonialnimi predpripravami na smrt in pogrebnimi obredi, tako zaznamuje odnos do smrti tudi vsakega posameznika znotraj kulture. Kako sprejmemo smrt bližnjega, kako smrt neznanca? Kako se odzovemo ob smrti na odru? Kako bomo danes reagirali na smrt performerke?

Umiranje. Vsi moramo umreti. Vsi umiramo vsak dan, vsako uro, vsako minuto… Naše stvari umirajo z nami, umirajo cela mesta, umira narava. In vendar je moj odnos do smrti drugačen od tvojega in njegovega in tistega, ki ga imata Katarina Stegnar in Bojan Jablanovec, idejna zasnovalca, tekstopisca in oblikovalca performansa Stegn se. Se bojimo povohati smrt, se je dotakniti, jo polizati? Se bojimo umreti ali doživeti smrt? Mogoče pa nam je smrt bližje, kot si upamo misliti.

Zakaj se toliko sprašujemo o smrti in zakaj tako malo govorimo o njej? Kako bom umrla jaz in kako ti? Toliko filozofskih esejev, toliko neizrečenih misli in (ne)slanih šal, toliko dram in pesmi o smrti. Pa vendar nihče izmed živih ne ve natanko, kaj je to smrt. Konec življenja ali začetek nečesa novega? Znova in znova se igramo z življenjem, a smrt si lahko predstavljamo, lahko si jo izmišljamo in izmislimo, lahko jo uprizorimo in gledamo na odru. In, ker smo minljivi, bomo enkrat vsi tudi preminili. Zadnjikrat udari srce, zadnji pogled, poslednji izdih. Rekviem.

***

Bilten - informator Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, študentke mariborske Filozofske fakultete in sodelavci portala SiGledal.

Povezave:

Bilten FBS 1
Bilten FBS 2
Bilten FBS 3
Bilten FBS 4


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/osmrtnica