Izjemen uspeh predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! na prestižnem festivalu na Poljskem

Avtor: SMG

Po uspešnih predstavitvah na Finskem in na beograjskem Bitefu, ki sta prinesli tudi nova vabila na evropske festivale, je predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića nadaljevala svojo gostovalno pot.


foto Žiga Koritnik

Predstava je gostovala na Poljskem, v Vroclavu, na najpomembnejšem poljskem mednarodnem gledališkem festivalu Dialog, kjer so jo odigrali dvakrat, 12. in 13. oktobra, dvignili na noge občinstvo in poželi močne ovacije. Poljska kritika je bila šokirana in ni skoparila s pohvalami in analizami te angažirane predstave, ki je bila zanje pravo odkritje. Izjemno navdušeni nad njo so bili tudi gostje festivala, predstavniki evropskih in svetovnih festivalov.

To je bilo že deseto gostovanje te predstave na mednarodnih festivalih, hkrati pa peto gostovanje Slovenskega mladinskega gledališča na poljskem v zadnjih letih. Vodilni poljski festival novega gledališča Dialog je hkrati največja platforma sodobnega gledališča v severnem delu Evrope. Letos je potekal pod geslom slovitega sociologa Zygmunta Baumana »Strpnost do drugačnosti«. Šesti Dialog v Vroclavu je bil festival, ki je prikazal našo realnost, predstave, ki v estetskem in političnem smislu poudarjajo pravico do drugačnosti in ki so po mnenju umetniške direktorice Krystyne Meissner v današnji Poljski in Evropi še zlasti pomembne.

Šestnajst predstav je zastopalo poetike vodilnih evropskih režiserjev in gledaliških skupin ter hiš. Gre za projekte umetnikov, ki že desetletje vplivajo na estetiko sodobnega gledališča (Romeo Castellucci, Ivo van Hove, Alain Platel, Krystian Lupa), kot tudi tistih, ki so nanjo začeli vplivati v zadnjih letih (Oliver Frljić, Emma Dante, Klemm, Marco Layera, Gianina Carbunariu in Piotr Sieklucki). 

Predstave, ki so dobesedno okupirale vse gledališke in negledališke prostore mesta, so spremljali pogovori.

Zelo zanimive in dobro obiskane diskusije o predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! se je udeležil tudi režiser Oliver Frljić.

Vrhunec refleksije sodobnega časa in gledališča pa je bilo posebno predavanje Zygmunta Baumana: O drugačnosti dialoga in dialogu, ki je drugačen.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izjemen-uspeh-predstave-preklet-naj-bo-izdajalec-svoje-domovine-na-prestiznem-festivalu-na-poljskem