Evropska noč gledališč!

Avtor: Gledališče Glej

Poziv k partnerstvu: V letu 2011 je bilo Gledališče Glej povabljeno k sodelovanju v mreži koordinatorjev evropskega gledališkega projekta - European Theatre Night. Vabilo je prišlo s strani naših partnerjev iz Diječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba, hrvaških in vseevropskih iniciatorjev omenjene pobude.


European Theatre Night oz. Evropska noč gledališč je projekt, ki je nastal leta 2008 in se vsako leto širi po evropskih državah ter stremi k svetovnem nivoju. Gre za večer, ko naj bi vsa gledališča, kulturni domovi, društva, zavodi in javne ustanove odprla vrata in pokazala občinstvu, kaj ustvarjajo oz. so ustvarili v preteklih sezonah.
 
V letu 2008 se je projekt začel razvijati na idejni osnovi, v letu 2009 pa so se mu že pridružila gledališča iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne Gore in nato tudi Slovaške. V letu 2010 se je projekt širil in začeli so se dogovori s Srbijo, Češko in Francijo, kjer je bila ideja vseevropske noči gledališča pred leti pravzaprav rojena. V letu 2011 smo se k projektu pridružili koordinatorji iz Slovenije (Gledališče Glej) in Avstrije.
 
Partnerji mednarodne mreže so za slovenskega koordinatorja projekta izbrali Gledališče Glej in v Gledališču Glej si ne želimo zamuditi priložnosti, da bi slovenska gledališča in z njimi slovensko kulturo uvrstili na seznam držav, ki soustvarjajo projekt Evropska noč gledališč.  Zato vas vabimo k sodelovanju oziroma k podpori projektu, ki na evropskem nivoju izpričuje skrb za gledališče in promovira gledališko ustvarjalnost kot tako.
 
Dolgoročni cilj projekta Evropska noč gledališč je v naslednjih letih doseči raven, ko bi si države na določen dan v letu tudi mednarodno izmenjale predstave in svoji publiki ponudile možnost ogleda ne le domače produkcije, temveč tudi projekte mednarodnih partnerjev.
 
Verjamemo, da bi Evropska noč gledališč lahko dosegla raven evropske kakovosti, evropske prepletenosti in udeležbe. Verjamemo, da projekt odpira vrata sodelovanjem na ravni gledališč in gledališkega ustvarjanja.
 
Evropska noč gledališč se vsako leto zgodi na tretjo soboto v mesecu novembru, v letošnjem letu bo to – v soboto, 19. novembra 2011.
 
Ekipa Gledališča Glej bo z velikim veseljem poskusila uresničiti želje in načrte mednarodnega projekta, ki so nam ga partnerji ponudili.
 
Pogoji za sodelovanje ostalih gledališč so zelo enostavni. Pogoj NI brezplačna vstopnica za ogled predstave ali kateregakoli drugega gledališkega dogodka; pogoj NI ura izvedbe dogodka; pogoj NI profil/kategorija predstave.
 
Edini pogoj je uprizoritev predstave (ali drugega z gledališčem povezanega dogodka) na dan 19. 11. 2011 pod imenom/logotipom »Evropska noč gledališč«.
 
Nekatera gledališča v tujini so se odločila narediti še razstavo lutk, kostumov ali scenografij iz predstav, spet druga so gledalcem ob tej priložnosti ponudila darilni bon za brezplačen ogled predstav, tretja so izpeljala okroglo mizo ali pogovore z umetniki, režiserji, pomembnimi gledališčniki ipd. Možnosti so različne in jih je več, predvsem pa so prepuščene vam, spoštovani partnerji.
 
Pridružite se nam pri projektu Evropska noč gledališč in z veseljem in ponosom pokažimo občinstvu, kaj smo ustvarili s požrtvovalnim in ustvarjalnim delom.
 
Vse prijavljene predstave in projekte institucij iz Slovenije bomo vpisali v skupno spletno stran projekta, ki je videti tako. Spletna stran obsega seznam vseh držav partneric in vsa gledališča oz. partnerske institucije ter njihove projekte, ki bodo izvedeni na Evropsko noč gledališč.
 
Gledališče Glej bo uredilo vse medijske najave, promocijska besedila in organiziralo tiskovno konferenco, na katero boste povabljeni vsi partnerji. Tiskovno konferenco načrtujemo za 15. 11. 2011 ob 12h v Gledališču Glej.
 
Torej, vabimo vas, da podprete ta čudoviti projekt in odprete vrata svojih gledališč na način kakor si želite.
 
Vse prijave, vprašanja in informacije pošljite na inga@glej.si, najkasneje do 30. 10. 2011.
 
Naredimo nekaj dobrega za gledalce in gledališče - pridružimo se Evropski noči gledališč! K sodelovanju vas vabi ekipa Gledališča Glej!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/evropska-noc-gledalisc