»Privid je edini paradiž iz katerega ne moremo biti pregnani.«

Avtor: Rok Andres

Prispevek iz Biltena FBS 5: Slavko Grum, Sebastijan Horvat: Goga, čudovito mesto (Tekmovalni program 46. Festivala Borštnikovo srečanje, na sporedu 18. 10. 2011 ob 21.00)


Foto Damjan Švarc

Uprizoritev Goga, čudovito mesto nosi podnaslov: »Potovanje po devetih koncentričnih pokrajinah pekla s prozo in dramatiko Slavka Gruma.«. Režiser Sebastijan Horvat je (z dramaturgom Andražem Golcem) v devet enodejank vključil citate in motive iz več del pisatelja in dramatika Slavka Gruma. Nastala je, kot pravijo ustvarjalci sami, upodobitev slovenskega pekla. Uprizoritev sestavlja enajstih slik, poleg deveterih krogov (po Dantejevem vzoru) še Predpekel in Obzidje Dita in vključuje vsa pomembnejša Grumova dela: drame Dogodek v mestu Gogi, Trudni zastori, Upornik in Pierrot in Pierrette; novele Tju, Beli azil, Vrata in Matere; ter odlomke iz njegovih pisem Joži Debelak.

Ali bomo spričo ogledala, ki ga Goga kaže naši družbi, sposobni prepoznati lastne napake? Bomo spoznali kakšen pekel izvajamo drug nad drugim? Si bomo mogli po predstavi pogledati v oči in reči, da nas ta bolečina in  stud ne zadevata? Kako bomo preslišali otroški jok, tarnanje starcev in tesnobo mlade matere? Smo sposobni, ko stopimo v gledališče, videti sebe in svoja življenja na odru in se zamisliti? Ali bomo, kot običajno, raje živeli v laži?

Smo opazovani in opazujemo. Naše travme izživljamo nad so-ljudmi, družinskimi člani in okoljem. Prav tako kot v Grumovih časih se tudi sedaj ta stanja kažejo kot zlorabe otrok, kot posilstva, kot odvisnosti in ta notranja utesnjenost nas omejuje, kar se kaže v maničnih depresijah, alkoholizmu, samomorih ter družinskih tragedijah.

Ne trdim, da se je lahko sprijazniti z napakami v lastni dnevni sobi, še težje jih je pričeti popravljati. A prav v času, ko ni nič več gotovo, ko ne verjamemo voditeljem, ko nam grozi vsesplošni kolaps, je potrebno prepoznati napake, jih odpraviti in graditi na novo. V to nas želi pripraviti uprizoritev Grumovih del. Postavlja pa nas tudi v dilemo, ali bomo upali, ko pade zastor, ploskati?

»Da, povejmo si naravnost, vsak misli na to, da bi se splazil proč, in vsakemu zavidamo, ki se mu to posreči. Nevoščljivi smo; s skrbnimi, zavistnimi očmi pazimo, da se kdo ne odstrani, in če ga dobimo, ga surovo pahnemo nazaj.« (Slavko Grum)

***

Bilten - informator Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, študentke mariborske Filozofske fakultete in sodelavci portala SiGledal.

Povezave:

Bilten FBS 1
Bilten FBS 2
Bilten FBS 3
Bilten FBS 4

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/privid-je-edini-paradiz-iz-katerega-ne-moremo-biti-pregnani