Umetnost = življenje.

Avtor: Vita Zgoznik

Prispevek iz Biltena FBS 5: Lee Hall, Knapi slikarji (Spremljevalni program 46. Festivala Borštnikovo srečanje, na sporedu 17. 10. 2011).


foto Uroš Hočevar

Sinoči smo si lahko gledalci ob predstavi Slovenskega ljudskega gledališča Celje Knapi slikarji, zamislili sami sebe s čopičem v rokah in platnom pred seboj. A s pomanjkanjem umetniške žilice in s primanjkljajem znanja o umetnosti, bomo kot umetniki težko uspeli. Kaj pa je pravzaprav umetnost? Ali je umetnost dejanje blaznosti, ali morebiti beg pred resničnostjo? Jo razumemo kot abstrakten pojem? Ali je to le nekaj subtilnega, čutnega, nekaj kar je v nas samih? Tudi knapi na odru so se tega spraševali. Vendar so oni zgolj želeli pogledati sliko in preprosto vedeti, kaj pomeni. Profesor jih je razsvetlil: pomen umetnosti ni to, da samo gledaš, temveč to kar ob tem začutiš. V tem pa se skriva tudi ideja samega življenja. Ker življenje vsakega ni le klišejsko. Vsak ima nekaj posebnega v sebi. Tudi rudarji. Ti so premagali zadrto družbeno hierarhijo in se želeli naučiti nekaj več kot je družbeno zadostno in potrebno. Želeli so si širiti obzorja. Saj knap velja v družbi za grobega, surovega in močnega moža. Ali so rudari res le to? Z umetniškim krožkom, ki so ga vpeljali v svoj urnik, so dokazali sami sebi in svetu, da so oni nekaj več kot samo običajni, preprosti, mali ljudje. Tudi rudar lahko ima žilico za slikanje in čut za umetnost. Čeprav imajo omejeno komunikacijo in prvobitno izobrazbo, jim to ne omejuje prešernega duha, želje po boljšem in hrepenenja po nedosegljivem ...

Ko gledaš nadvse spretno in duhovito igro Celjskega gledališkega ansambla, se zaveš, da se lahko najdeš v sleherni vlogi. Vsak se lahko poistoveti z liki. Ali si laik v umetnosti ali strokovnjak na tem področju. Vendar knapi gor ali dol. Dokazali so, da niso iz trte zviti. Dokazali so, da umetnost živi v vsakemu izmed nas. Dokazali so, da je poglavitna sestavina vseh nas poleg ljubezni prijateljstvo. Predvsem pa so dokazali, da je življenje takšno, kakršnega živiš in občutiš.

***

Bilten - informator Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, študentke mariborske Filozofske fakultete in sodelavci portala SiGledal.

Povezave:

Bilten FBS 1
Bilten FBS 2
Bilten FBS 3
Bilten FBS 4

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umetnost-zivljenje