Uvod v ekonomijo?

Avtor: FBS

Prispevek iz Biltena FBS 4: Lee Hall, Knapi slikarji (Spremljevalni program 46. Festivala Borštnikovo srečanje, na sporedu 17. 10. 2011, ob 18.30).


foto Uroš Hočevar

»Predstava, ki bi jo lahko igrali celo v tovarniških halah, priporočljiva je tudi in predvsem za del slovenske kulture in nasploh družbene »elite«, ki se z britansko sicer ne more meriti v imenitnosti tradicije ter kvantiteti tovrstnega kulturnega kolekcionarstva, zato pa ji je enakovredna v obsegu paternalizma, narcisoidnosti in samozadostnostiPeter Rak, Delo, 21. maj 2011

Drama Knapi slikarji je nastala po resničnih dogodkih in po knjigi umetnostnega kritika Williama Feaverja. Dogajanje je umeščeno med letoma 1934 in 1947, v obdobju, ko Ashingtonska skupina doživi svoj preboj in svoje največje uspehe. Leta 1934 se skupina knapov v Ashingtonu namreč odloči, da se bo dodatno izobrazila. Zanima jih predvsem uvod v ekonomijo, ker pa na hitro ne morejo dobiti posebnega mentorja, angažirajo mentorja za umetnostno zgodovino. Ta jih preseneti, saj se izkaže, da se umetnosti ne da naučiti na način, kot so si zamišljali. Knapi začnejo razglabljati o umetnosti in se spraševati o njenem bistvu in namenu. Kmalu se lotijo tudi slikanja. Nekateri med njimi postanejo prepoznavni umetniki, čeprav še vedno delajo v rudniku. Knapi slikarji je drama izvrstnih inteligentnih, duhovitih, iskrivih dialogov o umetnosti in življenju, o prijateljstvu, tovarištvu in ljubezni, o odnosu ljudi do umetnosti, o tem, kako navadni, neizobraženi in preprosti knapi odkrijejo umetnost in naredijo nenavadne stvari.

***

Bilten - informator Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, študentke mariborske Filozofske fakultete in sodelavci portala SiGledal.

Povezave:

Bilten FBS 1
Bilten FBS 2
Bilten FBS 3
Bilten FBS 4

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uvod-v-ekonomijo