AGRFT gostuje

Avtor: Katja Černe

Prispevek iz Biltena FBS 1: Tudi letos bo na tradicionalnem jesenskem gledališkem festivalu v Mariboru hkrati z gledališči še Akademija predstavila svoje delo v lanski sezoni. Tako si bomo lahko v ŠTUKU ogledali končne produkcije vseh štirih letnikov ter seminarja za gledališko režijo.


Foto: Željko Stevanić

Že v soboto, 15. oktobra, bodo ob 21. uri na vrsti lanski prvi letniki s predstavo Biti nosilec drame, nosilec z jajci. Gre za kolaž prizorov, skozi katere so bodoči igralci in režiserka spoznavali odgovornost gledališkega prenašanja sporočila in odgovornost do gledalcev. »Oder si je treba zaslužit'!« so ugotovili. Spoznavali so tudi različne načine in možnosti sporočanja, ki jih ponuja oder in raziskovali sporočilne učinke sprememb glede prostora, glasbe, glasu, slike, luči, telesnega obnašanja ... Pri ustvarjanju so izhajali predvsem iz sebe, zato so prizori zelo osebni, kar pa konec koncev velja za vsako gledališko delo.

V nedeljo, 16. oktobra, bo ob 20. uri diplomska predstava četrtega letnika, in sicer Ionescove Zavratne igre. V karikaturno tipičnem, vsakdanjem mestu začne razsajati epidemija – ljudje umirajo v trenutku, brez razloga, po naključju. Je kaj drugače v resnici? Na več nivojih komična, a hkrati boleče resna predstava skozi absurd obravnava človekov odnos do smrti. Namesto že preveč izrabljene pretirane patetike, se humor zopet izkaže za izvrstno sredstvo soočanja z resnimi temami.

Tragedija sledi v ponedeljek, 17. oktobra, ob 20. uri, ko bodo lanski drugi letniki predstavili svojo interpretacijo stare antične zgodbe o Medeji, v drami grškega dramatika Evripida. V letniku so trije režiserji, ki so si tekst razdelili na tri dele. Tako je predstava sestavljena iz treh različnih stilov, treh različnih pogledov na lik ženske, ki je ubila svoja otroka, da bi se maščevala njunemu očetu.

V torek, 18. oktobra, pa bo ob 20. uri prva od dveh produkcij tretjega letnika (dogodek se bo zgodil na AGRFT Ljubljana). Režiserka in trije igralci so se lotili Strniševe poetične drame Žaba. Dogaja se na meji med realnostjo in metafikcijo, kjer se srečata človek in Hudič, publika pa prisostvuje uresničitvi človekovih sanj (dvakrat!) in njegovemu (ne) pričakovano trajajočemu nezadovoljstvu ob tem. Predstava se dogaja v kleti AGRFT Ljubljana, kar že samo po sebi vzpostavlja določeno nevsakdanjo, podtalno metafizično atmosfero, ki pa jo študentje režijsko, igralsko in prostorsko dobro uporabijo, izkoristijo in nadgradijo.

V okviru predmeta Seminar za gledališko režijo je lansko pomlad potekal festival ekspresionističnih enodejank Prezir, s katerega bodo tri odigrane v sredo, 19. oktobra, ob 18. uri v Štuku. Zamorka Stanka Majcna se prav poslužuje komike človeške paradoksalnosti pri obravnavanju sprejemanja drugačnosti, nenavadnosti. Predstava po motivih besedila Crucifixion Lotharja Schreyerja temelji na glasovni podobi teksta in se dotika predvsem ritualnosti in zaklinjanja. Po motivih Upornika Slavka Gruma pa je nastala predstava, ki se ukvarja s človekovo individualnostjo, samoto, eksistencialno svobodo.

V četrtek, 20. oktobra, ob 21. uri bomo lahko priča še eni Evripidovi tragediji, tokrat o Alkestidi. Ekipa se je odločila uprizoriti dve perspektivi na obravnavano besedilo, tako da pravzaprav odigrajo celotno igro dvakrat. S tem tudi gledalci dobimo občutek dvojnosti razumevanja, interpretacije, dojemanja zgodbe in likov v njej. V vsakem delu je v ospredju druga tema, vsakič je zgodba predstavljena v drugačni luči, obakrat pa gre z a povsem legitimno in smiselno razlago teksta.

Zadnji dogodek Gramofon se bo zgodil v petek, 21. oktobra, ob 21. uri na Malem odru SNG Maribor. Pevka Nanča Muck bo predstavila Bertolda Brechta predvsem kot pesnika skozi igro besed in glasbe, govora in petja, subtilnega in grobega, direktnega in prikritega.

***

Bilten - informator Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, študentke mariborske Filozofske fakultete in sodelavci portala SiGledal.

Povezave:

Bilten FBS 1
Bilten FBS 2
Bilten FBS 3
Bilten FBS 4

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/agrft-gostuje