Don Juan v MGL: Moški v izvotljenem svetu, polnem žensk

Avtor: STA

Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bodo v četrtek premierno uprizorili dramo Don Juan se vrne iz vojne Ödöna von Horvatha v režiji Dušana Jovanovića. Po besedah direktorice MGL Barbare Hieng Samobor je to velik in razkošen projekt: v izvotljen svet s konca prve svetovne vojne se v iskanju svoje prve ljubezni vrne moški.


foto Barbara Čeferin

Po Horvathovih napotkih naj bi bilo v drami poleg moške vloge - igra jo Uroš Smolej - še sedem do 40 ženskih vlog. V Jovanovićevi postavitvi nastopa deset igralk v zelo posebnih vlogah: Iva Krajnc, Tjaša Železnik, Mirjam Korbar Žlajpah, Stannia Boninsegna, Mojca Funkl, Petra Veber Rojnik, Judita Zidar, Anja Drnovšek, Barbara Ribnikar in Tina Gunzek. "Vsaka ima skrito jedro motivacije, ki ga je bilo treba razvozlati," je pojasnil Jovanović na včerajšnji novinarski konferenci.

Po besedah Hieng Samoborjeve vse kaže, da je Don Juan zadnji moški: "Mrzlično išče svojo davno, zapuščeno ljubezen in zdrsne v svojo prvotno mitologijo - zapeljevanje." Kot je še dejala, ima drama skrite mizogine nastavke, zato je razmišljala, da bi k sodelovanju povabila režiserko. Potem je ugotovila, da mora režijo prevzeti Dušan Jovanović, "ikona slovenskega teatra", da bi se izognil pastem, ki jih nastavlja tekst.

"Drama je bila zame velik izziv. Sam junak ni utirjen v tradicionalno linijo neugnanega, ciničnega zapeljevalca, ki konzumira ženski spol in erotiko, da bi ohranjal svojo identiteto," je dejal Jovanović. "Kar se tiče moškosti, mislim, da ni sodoben tip moškega. To je slehernik oziroma nek univerzalni moški z dobrimi in slabimi nameni ter lastnostmi. Človek s srednjo začetnico," je dejal Jovanović.

Ustvarjanje drame je bilo po besedah Hieng Samoborjeve izjemno "sežeto soavtorstvo" med režiserjem, scenografom in avtorjem videa Vadimom Fiškinom, kostumografinjo Jeleno Proković, avtorjem glasbe Dragom Ivanušo in dramaturginjo Diano Koloini. Tekst je prevedla Urška P. Černe.

Horvathova izpeljava legende o Don Juanu se po Jovanovićevih besedah zelo razlikuje od predhodnih. "Molierov Don Juan je nek ciničen zapeljivec, nihilist, ki hodi po tej poti zavestno. Tu ne gre za cinično osebo, gre za običajno človeško nestanovitnost, ki je mogoče pri tem liku zelo poudarjena, ni pa njegova načelna drža, nima uporništva proti nebu," je še povedal Jovanović.

Predstava je sestavljena iz 36 prizorov, med njimi je prizor na drsališču. Dramaturško je predstava fragmentarna, mozaik podob iskanja. "Kljub fragmentarnosti je struktura zelo realistična in precizna kot tkanje mozaika, kjer se posamezni prizori počasi in gotovo spreminjajo v trdno zidano scensko arhitekturo, trdno dramaturško celoto," je povedal Jovanović.

Dramski tekst je nastal leta 1937, "za tiste čase je bil zelo inovativen. Danes po formalni plati ni več, je pa zelo tekoč, zelo zaključen sam v sebi," je še dejal Jovanović.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/don-juan-v-mgl-moski-v-izvotljenem-svetu-polnem-zensk