Nagrade Zlata paličica 2011

Avtor: LGL

Znani so nagrajenci 14. festivala igranih predstav za otroke in mlade


foto Boštjan Pucelj

Odločitev žirije in obrazložitve nagrad

Strokovna žirija za nagrade festivala Zlata paličica v sestavi Petra Pogorevc (predsednica), Marko Čeh in dr. Igor Saksida si je ogledala deset tekmovalnih predstav po izboru selektorja Mateja Bogataja. Kritično je ovrednotila tako posamezne elemente videnih predstav kot celovitost njihove sporočilnosti, posebej pa je bila pozorna na inovativnost in kompleksnost gledališke govorice. Glede na festival izpred dveh let ugotavlja opazen dvig kakovosti in komunikativnosti videnih predstav ter večjo ambicioznost glede na kriterij žanrske in medijske razplastenosti tekmovalnega programa. Žirija se strinja z odločitvijo selektorja, da v tekmovalni program ne uvrsti lutkovnih predstav, meni pa, da bi v prihodnje vanj lahko sodile tudi predstave, ki lutkovne elemente sicer vsebujejo, vendar ti v njih niso prevladujoči.

Po ogledu tekmovalnih predstav žirija soglasno podeljuje naslednje nagrade:

1. Nagrado za najboljšo predstavo v celoti prejme predstava Livingstonov poslednji poljub Nane Milčinski, Siddharte in Igorja Štromajerja v produkciji Anton Podbevšek Teatra iz Novega mesta.

Gledališki rock koncert za mladino in otroke Livingstonov poslednji poljub se vešče izogne nevarnosti, da bi besedilna predloga v njem učinkovala zgolj kot komentar glasbe ali slike. Je celovita, dosledna in sugestivna sinteza besede, zvoka, podobe in giba; dinamično zlitje raznovrstnih avtorskih poetik v silovit spektakel, ki svoje ciljno občinstvo pritegne in nagovori. Livingstonovo sporočilo v njem oživi in postane gledalčevo: biti drzen, izviren in vztrajen, iskati onkraj znanih meja.

2. Nagrado za najboljšo režijo prejme Jaša Jamnik za predstavi Grozni Gašper v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper ter Žužkerada v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Komična srhljivka o vražje nemogočih otrocih in zgodba o preobrazbah v svetu žuželk: Jaša Jamnik je povsem različni besedilni predlogi prelil v dvoje suverenih gledaliških svetov. V Groznem Gašperju mu je uspelo vzpostaviti razgret prostor likov in odnosov, ki v tesni navezi z občinstvom vzpostavlja avtonomna pravila otroške igre, v Žužkeradi pa je ustvaril subtilen ekosistem, v katerem zaživita igra preoblek in tema drugačnosti. Obe predstavi spodbujata premislek o videzu in resnici, o pravilih in mejah svobode.
 
3. Nagrado za najboljšo žensko vlogo prejme Alenka Tetičkovič za vlogo Jance v predstavi Pink v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Monodramska predstava za mladino Pink zaživi predvsem zaradi izjemne igralske investicije Alenke Tetičkovič. Igralka pred gledalci oživi paleto raznovrstnih likov, tako osrednjega kot stranskih, suvereno obvladuje oder in avditorij ter s svojo energijo poveže čas gledalčeve percepcije s fiktivnim časom predstave.   
    
4. Nagrado za najboljšo moško vlogo prejme Igor Štamulak za vlogo Gašperja v predstavi Grozni Gašper v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper.

Igor Štamulak se je z igralsko stvaritvijo Gašperja dosledno in prepričljivo vživel v občutja, razmišljanja in dejanja sodobnega otroka. Otroški svet je upodobil živo in intenzivno, z izostrenim posluhom za soigralce ter s pristnim občutkom za dialog z mladimi gledalci.

5. Nagrado za posebni umetniški dosežek prejme Vasilija Fišer za scenografijo in kostumografijo v predstavi Žužkerada v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Vasilija Fišer oživi mikrosvet žuželk tako, da se igrivo izogne prevladujočim vizualnim klišejem. Kostumi lucidno izpostavijo značilnosti posameznih likov, scena pa prepriča s svojo ekonomičnostjo in dinamiko. Oboje tesno sodeluje z režijo in bistveno soustvarja humornost in sporočilo uprizoritve.

6. Nagrado za posebni umetniški dosežek prejme Marko Kovačič za oblikovanje rekvizitov v predstavi Kako je Oskar postal detektiv v koprodukciji med Rozinteatrom in SNG Drama Ljubljana.

Smetnjak, lestev, metla in odsluženi kovčki, pri čemer kovček ni kovček, temveč knjiga, televizor, trezor ali policijski avtomobil … Rekviziti Marka Kovačiča dokazujejo, da lahko domišljija preproste predmete pretvori v gledališke objekte, ki dograjujejo prostor uprizoritve in sooblikujejo igro protagonista.
 
7. Nagrado za posebni umetniški dosežek prejme tandem SON:da (Metka Golec, Miha Horvat) za vizualno podobo v predstavi Sapramiška 2 – Sapramišja sreča v produkciji Mini teatra Ljubljana.

Animacija tandema SON:da je nepogrešljiva in določujoča prvina otroške dramske predstave Sapramiška 2. V dogajanje uvaja animirane stranske osebe, vzpostavlja in razširja prizorišče predstave ter vanjo posega z duhovitimi in mestoma tudi samoironičnimi intervencijami.

Petra Pogorevc, predsednica
Marko Čeh 
Dr. Igor Saksida


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrade-zlata-palicica-2011