Na zaključni prireditvi Zlate paličice čas za nagrade

Avtor: STA

Na velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bodo drevi ob 20. uri podelili nagrade 14. mednarodnega festivala Zlata paličica. Strokovna žirija je izbirala med desetimi igranimi predstavami za otroke in mlade. Razglasitvi in podelitvi nagrad bo sledila predstava berlinskega gledališča Theater an der Parkaue Zakaj nastane zmešnjava.


foto Arhiv Theater an der Parkaue

Strokovna žirija, ki jo sestavljajo Petra Pogorevc, Igor Saksida in Marko Čeh, bo lahko podelila sedem nagrad: za najboljšo predstavo v celoti, za najboljšo režijo, najboljšo žensko vlogo in najboljšo moško vlogo ter tri nagrade za posebne umetniške dosežke. Izbirala je med desetimi predstavami slovenskih gledališč, ki jih je na bienalni festival uvrstil selektor Matej Bogataj.

Bogataj je v skladu s tradicijo festivala v tekmovalni del uvrstil izključno igrane oziroma dramske predstave brez lutkarskih elementov. Nasprotno je spremljevalni del, za katerega je bilo izbranih 12 predstav, od tega dve tuji, skušal opozoriti na novo razmerje med animacijo in igro.

Bienalni festival, 14. po vrsti, je že drugič potekal v organizaciji LGL, kamor ga je kot doto prineslo Gledališča za otroke in mlade iz Španskih borcev. Festival je sicer po oceni direktorja LGL Uroša Korenčana na prelomni točki oziroma v fazi preoblikovanja; ne le zato, ker se je po pripojitvi Gledališča za otroke in mlade k LGL znašel v novi hiši, temveč tudi zato, ker letos ni dobil namenskih sredstev javnih financerjev.

Pred dvema letoma je za najboljšo predstavo festivala obveljala predstava Gledališča Koper Naočnik in Očalnik na počitnicah Leopolda Suhodolčana v režiji Jake Ivanca.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-zakljucni-prireditvi-zlate-palicice-cas-za-nagrade