Woody Allen: Bog

Avtor: Šentjakobsko gledališče

Dobrodošli v gledališču. Drugače kot običajno. Vabimo vas namreč za gledališko zaveso, natančneje v glavo igralca, v njegovo misel tik pred gledališko predstavo.

Pridružili se mu boste pri njegovih vprašanjih o ustvarjanju, človeku, življenju in smrti, ki so precej podobna vašim. In človekovim od nekdaj.

V sled tega bi vas radi pobližje seznanili s Hepatitisom, Diabetesom in Trichinosisom, za katere se vam doktorji večkrat zlažejo, da so diagnoze bolezni, v resnici - če ta obstaja - so pa stari Grki. Pisatelj, igralec in slepi videc, ki rešujejo zagato svoje - in vaše - drame, v kateri je večni problem konec. Konec Phidipidesovega teka s sporočilom. Ker ne dvomimo, da poznate zgodbo prvega maratonca, predvsem pa imate izkušnje z maratonom življenja, je - kljub temu, da se po prestopu ciljne črte še nihče ni vrnil ali pa ne ve, da se je, - ali pa dobro skriva dovoljeno, celo zaželeno vaše sodelovanje. Javila sta se že Doris iz Podutika in prekmurski pisatelj Ferenc PrĂľlog, a precej neuspešno. Prva ima hude probleme s seboj in svojimi orgazmi, drugi trdi, celo za vas, da smo vsi izmišljeni. Verjeli ali ne, res. Prav tu ne znamo naprej.
Verjeti ali ne? Kaj je res, kaj ni? Na kateri strani rampe (rampa= konec odra) je oder? Rampa sploh obstaja? Verjamemo, da ste ob nakupu abonmaja ali vstopnice pomislili še kako resnični ste in da je, če že kaj, izmišljena cena.
Kaj pa, če je obratno? Če si je res nekdo izmislil vas in vse prizore vašega življenja? Je to Bog? Če je, potem ni Bog, ampak dramatik. Ki mu je seveda lahko ime Bog. Dober psevdonim, kaj!? Ampak, če je vse izmišljeno, kdo si je izmislil njega? Je resničen, če za nekatere živi, za druge ne? Lahko umre? Lahko mi? Ste ne glede na vaše odgovore svobodni? Omejeni? Resnični? Izmišljeni?

Ker vemo, da vas težka vprašanja o življenju, smrti, svobodi in še čem vsaj na trenutke preganjajo že v službi, šoli, na cesti, na govorilnih urah, v zakonski postelji, v teatru, smo za vas pripravili seveda druženje na to temo v obliki komedije, dovolj kratke, v kateri boste poleg prej omenjenih srečali še Blanche Dubois iz Tramvaja Poželenje, Zevsa, ameriške velesile, kralja in žensko, ki so jo pred kratkim zaklali. Predstava poteka v živem kontaktu z Woodyjem Allenom, zagotovo pa niste še doživeli tudi, da bi vas grški zbor odpeljal na Broadway in vas vodil skozi Kitajsko, Afriko in Brazilijo. In še znanih in neznanih presenečenj. Ker igralska ekipa in sodelavci kljub izmišljenosti že nekaj časa res verjamemo, smo za nagrado iz neznanih scenarijev naših in vaših življenj izvedeli vnaprej, da pridete, da vam ne bo žal in da bo nepozabno. In glejte, res ste tukaj!

Žal vam ne moremo nič povedati le o koncu. Ni nam dano. Vedno je problem konec.

Naj se zastor dvigne!

Komedija bo v četrtek, 11.9.2009 ob 19.30 uri v Šentjakobskem gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/woody-allen-bog