Primorska trilogija Nede R. Bric

Avtor: SNG NG

Sredi oktobra, ob rojstnem dnevu Simona Gregorčiča, si bo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica moč ogledati Primorsko trilogijo Nede R. Bric, igralke, režiserke in scenaristke, ki se je v treh svojih predstavah ukvarjala s preteklostjo domačih krajev, saj je prepričana, da nam pogled v zgodovino lahko pomaga razumeti in oblikovati našo sedanjost.


foto Arhiv SNG NG

V dneh od 11. do 15. oktobra bodo v SNG Nova Gorica na oder postavili tri predstave Nede Rusjan Bric pod skupnim naslovom Primorska trilogija Nede R. Bric in sicer:
 
Eda – zgodba bratov Rusjan, v torek, 11. 10., ob 20.00.
Trieste – Alessandria EMBARKED (Štorija od lešandrink), v četrtek, 13. 10., ob 20.00.
Kdor sam do večera potuje skoz svet (Simon Gregorčič), v soboto, 15. 10., ob 20.00 (na rojstni dan Simona Gregorčiča).

Po predstavi bo pogovor z Nedo R. Bric, ki ga bo vodila Ingrid Kašca Bucik.

S prvo predstavo, Trieste – Alessandria Embarked (Štorija od lešandrink), je leta 2005 ugledališčila idejo o srečanju treh sodobnih žensk različnih generacij, ki potujejo na ladji iz Trsta v Aleksandrijo. Vsaka na svoj način uteleša princip aleksandrink – žensk z Goriškega, ki so konec 19. in v začetku 20. stoletja z veliko žalostjo in neizmernim pogumom odhajale v Aleksandrijo kot dojilje, guvernante, sobarice, kuharice ... ter s prisluženim denarjem omogočile preživetje svojim bližnjim. Izvirni dramski tekst je po obsežni študiji pisem in raznih zgodovinskih virov napisala Dragica Potočnjak, Neda R. Bric pa v svojem režijskem prvencu ob Daši Doberšek in Jadranki Tomažič tudi igra v eni izmed treh vlog. (Predstava je nastala kot produkcija Zavoda Maska Ljubljana.)

V avtorskem projektu Eda – zgodba bratov Rusjan (zanj je sama napisala besedilo) je leta 2009 združila dramsko zgodbo, sestavljeno iz ključnih trenutkov iz življenja slovenskih pionirjev letalstva, s filmskimi odlomki iz življenja dveh sodobnih izmišljenih umetnic, slavne matere in hčere, ki se prebija skozi ustvarjalno krizo. Tudi v tej predstavi je z inventivnim spojem dveh različnih medijev ter soočenju dveh zgodb, ki ju druži strah in strast do letenja (ustvarjanja), oblikovala izjemno domišljen in odmeven gledališki dogodek, nagrajen na ptujskem festivalu SKUP z nagrado za posebne umetniške dosežke. Igrajo Ivan Peternelj, Robert Prebil, Daša Doberšek, Jožica Avbelj in Ivo Barišič. (Koprodukcija SNG Nova Gorica in Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana.)

Zadnja predstava trilogije Kdor sam do večera potuje skoz svet (Simon Gregorčič) je bila premierno uprizorjena minuli mesec v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Tudi tokrat je Neda R. Bric na podlagi zgodovinskih dejstev (pesnikovega opusa, korespondence in biografskega gradiva) ustvarila avtorski projekt v žanru dokumentarne fikcije. V njem je bolj kot »mitološki« profil pesnika izpostavila »Gregorčiča za današnjo rabo«, z vsemi vprašanji in razmisleki, ki nas danes vznemirjajo. V poetičnem dramoletu je namreč prepletla biografsko dramo s pogovorom, ki se v nam bližnjem času odvija med sestro in njenim bratom duhovnikom. Igrajo Peter Harl, Blaž Valič, Ivo Barišič, Vesna Vončina k. g., Dušanka Ristić, Gorazd Jakomini, Marjuta Slamič in Matej Puc k. g.

Ob nakupu vstopnic za dve predstavi iz trilogije vam tretjo podarijo!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/primorska-trilogija-nede-r-bric