Predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! gostuje na mednarodnem gledališkem festivalu Dialog na Poljskem

Avtor: SMG

Po uspešnih predstavitvah na Finskem in na beograjskem Bitefu, ki sta prinesli tudi nova vabila na evropske festivale, predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića nadaljuje svojo gostovalno pot – tokrat na Poljsko, v Vroclav, na najpomembnejši poljski mednarodni gledališki festival Dialog, kjer jo bodo odigrali dvakrat, 12. in 13. oktobra.


foto Žiga Koritnik

To bo že deseto gostovanje te predstave na mednarodnih festivalih, hkrati pa peto gostovanje Slovenskega mladinskega gledališča na poljskem v zadnjih letih. Vodilni poljski festival novega gledališča Dialog je hkrati največja platforma sodobnega gledališča v severnem delu Evrope. Letos poteka pod geslom slovitega sociologa Zygmunta Baumana Strpnost do drugačnosti.

Šesti Dialog v Vroclavu napoveduje festival, ki bo prikazal našo realnost, predstave, ki v estetskem in političnem smislu poudarjajo pravico do drugačnosti in ki so po mnenju umetniške direktorice Krystyne Meissner v današnji Poljski in Evropi še zlasti pomembne.

Napoveduje šestnajst najpomembnejših evropskih predstav zadnje sezone in velike eksperimentatorje poljskega gledališča. Res bo šestnajst predstav zastopalo poetike vodilnih evropskih režiserjev in gledaliških skupin ter hiš. To bodo projekti umetnikov, ki že desetletje vplivajo na estetiko sodobnega gledališča (Romeo Castellucci, Ivo van Hove, Alain Platel, Krystian Lupa), kot tudi tistih, ki so nanjo začeli vplivati v zadnjih letih (Oliver Frljić, Emma Dante, Klemm, Marco Layera, Gianina Carbunariu in Piotr Sieklucki).

Predstave, ki bodo dobesedno okupirale vse gledališke in negledališke prostore mesta, bodo spremljali pogovori in osrednja diskusija, ki se je bo udeležil tudi Oliver Frljić. Vrhunec refleksije sodobnega časa in gledališča pa bo posebno predavanje gospoda Zygmunta Baumana: O drugačnosti dialoga in dialogu, ki je drugačen.

Povezava do spletne strani festivala Dialog: http://dialogfestival.pl/en/


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-preklet-naj-bo-izdajalec-svoje-domovine-gostuje-na-mednarodnem-gledaliskem-festivalu-dialog-na-poljskem