PREDPREMIERA: Percy Bysshe Shelley "Cenci" (The Cenci) - Prva slovenska uprizoritev

Avtor: MGL

Volja do moči iz človeka iztrga najpodlejšo žival.

Grof Francesco Cenci, rimski plemič, znan po nezaslišanih zločinih, daruje velike vsote papežu Klementu VIII. in prav zaradi »dobrodelnosti« ostaja nekaznovan. Nekega dne povabi grof Cenci drugo ženo Lucrezio in šestnajstletno hčer Beatrice na razkošno slavje.

Ženski ugotovita, da je vzrok praznovanja smrt dveh Cencijevih sinov, Beatricinih bratov. Dekle ogorčeno kliče na pomoč, vendar se podkupljeni dostojanstveniki spet ne zmenijo za zločinski škandal. Grof Cenci nato zlorabi lastno hčer. Tedaj se Lucrezia, Beatrice in mladi Giacomo odločijo sami soditi tiranskemu očetu. Ko je umor storjen, jih obsodijo na smrt z obglavljenjem. Prošnje in prizadevanja ne zaležejo – tragedija se konča s prizorom v ječi. Usoda nesrečnih zarotnikov je sklenjena, rešitev ni več mogoča. S tem je konec tudi rodbine Cenci.

Tragedija temelji na resnični zgodbi iz leta 1599. Zgodba sama in predvsem Guidov portret mlade Beatrice sta navdihnila velikega pesnika, da je napisal to nadvse zanimivo dramo v blankverzu in poleg nje enako zanimiv, »moderen« in v mnogih izhodiščih provokativen uvod.
Delikatnost vsebine je gotovo glavni vzrok, da so igro prvič uprizorili šele sedemdeset let po nastanku. Pozneje so se je lotevali mnogi ugledni režiserji, najbolj znamenita je Artaudova pariška postavitev iz leta 1935. Presenetljiva aktualnost vsebine daje temu romantičnemu delu dodatno vrednost in moč.

Prevajalec Srečko Fišer
Režiser Diego de Brea

PREDPREMIERA drame bo v sredo, 9.9.2009 ob 20.00 uri v MGL (Veliki oder).

PREMIERA: v četrtek, 10.9.2009 ob 20.00 uri v MGL (Veliki oder).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predpremiera-percy-bysshe-shelley-cenci-the-cenci-prva-slovenska-uprizoritev