SLG Celje s premiero komedije Moje bivše, moji bivši

Avtor: STA

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo v petek, 7. oktobra, premierno uprizorilo komedijo Daniela Craiga Jacksona Moje bivše, moji bivši v režiji Andreja Jusa. Po oceni upravnice SLG Celje Tine Kosi lahko gledalci pričakujejo sodobno komedijo o ljubezni, izgubi in odnosih, oziroma zgodbo o mladih, ki so željni ljubezenske zveze.


foto Uroš Hočevar

Dramaturginja SLG Celje Tatjana Doma je na včerajšnji novinarski konferenci v Celju dejala, da se komedija Moje bivše, moji bivši posveča zagatam, kako vzpostaviti stike v času, ko se vsi skrivamo za računalniki in mobilnimi telefoni, ter kako te stike obdržati.

Po mnenju Dome komedija opozarja tudi na problem podaljšane adolescence. Predstava se osredotoča na ljudi, ki imajo stanovanje, službo ter odplačujejo posojila, toda ko zaidejo v ljubezenske zveze, se obnašajo kot 16-letniki.

Režiser Jus je pojasnil, da ga je komedija Moje bivše, moji bivši pritegnila zaradi tematike. Obljublja, da se gledalci ne bodo le nasmejali, temveč se bodo z marsikatero situacijo v komediji tudi poistovetili.

V komediji Moje bivše, moji bivši bodo nastopili Andrej Murenc, Barbara Medvešček, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik in Blaž Setnikar. Komedijo, ki si jo bo ogledal tudi avtor besedila Daniel Craig Jackson, je prevedla Tina Mahkota. Scenografinja in kostumografinja Jasna Vastl, glasbeni opremljevalec Gregor Stermecki, svetovalka za jezik pa Alida Bevk.

Kot je zapisano v gledališkem listu, nova služba je stres, novi sodelavci so stres, povezovanje s sodelavci je stres. Ob koncu prvega tedna v novi službi gre Tom na pijačo z novimi sodelavci. Po številnih popitih kozarcih Tom pristane v postelji s sodelavko Amy. Avanture na delovnem mestu niso hec, so še bolj zapletene od ljubezenskih zvez z nesodelavci. Še preden se zavesta, se avantura za eno noč spremeni v odnos.

"Tom se kmalu počuti omejenega in utesnjenega, Amy pa tudi ni ravno noro navdušena nad Tomom. Tom je prepričan, da se bo njuno razmerje kmalu končalo, Amy pa v razmerju vztraja, da bi dokazala, da tudi ona lahko dobi moškega. V resnici ne eden ne drugi ni razčistil s svojimi mladostnimi ljubeznimi, jih dokončno prebolel, kar obema preprečuje, da bi stopila v zrelo in odgovorno partnersko razmerje. Dokler bivše in bivši niso stvar preteklosti, lahko usodno vplivajo na prihodnost," je še zapisano v gledališkem listu.

Jacksonova pot dramatika se je začela pred tremi leti, ko je napisal svojo prvo celovečerno igro. Od takrat se uspešno pojavlja na škotskih in drugih evropskih gledaliških odrih.

Komedija Moje bivše, moji bivši (My romantic history) je bila leta 2010 nagrajena na edinburškem festivalu Fringe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slg-celje-s-premiero-komedije-moje-bivse-moji-bivsi