Sedem nadstropij v režiji Luke Martina Škofa

Avtor: SNG MB

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 7. oktobra 2011, v Stari dvorani premierno uprizorila črno komedijo Morrisa Panycha Sedem nadstropij v režiji Luke Martina Škofa. Igrajo Nejc Ropret, Milada Kalezić, Maša Židanik, Ivica Knez, Kristijan Ostanek, Mojca Simonič, Irena Varga, Miloš Battelino in Bojan Maroševič.


Foto Tiberui Marta

Kanadski dramatik Morris Panych s prefinjenim občutkom za inteligenten črni humor zarisuje tanko črto med komedijo in tragedijo, resnico in fikcijo, omejenostjo in brezkončnostjo, življenjem in smrtjo. Zdi se, kot da se Sedem nadstropij nagiba od obupa k upanju, od realizma k absurdu, od apatičnega egoizma do iskrenih ostankov človeške srčnosti. Na prvi pogled prebivalci sedmega nadstropja niso videti nič posebnega, a ekscentrične situacije, v katere se zapletajo ob prisotnosti Moškega, jih razkrivajo kot čudne, prismuknjene, psihotične, deviantne … Glede na dane okoliščine zmešanega sveta, v katerem živimo, ob opazovanju stanovalcev sedmega nadstropja ugotovimo, da so kar v redu. Sploh pa, kdo nam danes, ko ni več enoznačnih božjih, moralnih, etičnih, družbenih, vedenjskih, modnih, estetskih in drugih imperativov, postavlja pravila o tem, kaj je in kaj ni normalno?

Sedem nadstropij je postavil eden od najobetavnejših gledaliških režiserjev mlade generacije Luka Martin Škof, ki si je s svojim lucidnim, večplastnim, poglobljenim, duhovitim načinom režiranja in vodenja igralcev po končani akademiji na široko odprl vrata v slovenska gledališča. Za Jesihov Triko, ki ga je domiselno zrežiral v SLG Celje, je leta 2009 prejel satirja za režijo na 9. Festivalu SKUP na Ptuju. Sedem nadstropij je prva Škofova režija pod okriljem Drame SNG Maribor.

Besedilo je prevedla Alja Predan, priredil pa Luka Martin Škof. Dramaturginja je Maja Borin, scenografinja Petra Veber, kostumografinja Nadja Bedjanič, glasbeni opremljevalec Matej Končan Kleemar, oblikovalca videa Matej Kolemanko in Simon Poldauf, oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak, lektorica Metka Damjan in oblikovalka maske Mirjana Djordjević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sedem-nadstropij-v-reziji-luke-martina-skofa