Z gledališko nadaljevanko kaaaa-BUM začetek Varietejčkove sezone

Avtor: STA

Gledališče Varietejček je v soboto, 1. oktobra 2011, v Kavarni Union z epizodo Volk in sedem kozličkov iz gledališke nadaljevanke kaaaa-BUM vstopilo v tretjo sezono. V predstavi Bimbo teatra, ki je nastala po zamisli in v režiji Alenke Marinič, igrajo poleg Mariničeve še Urša Mlakar, Rok Kunaver in Matevž Biber.


Gledališče Varietejček skupaj s programom Variete pripravlja KD Pripovedovalski Variete. Gledališče je namenjeno najmlajšemu občinstvu oziroma otrokom od 3. do 6. leta starosti.

Brezplačen program je sestavljen iz treh vsebinskih sklopov - iz gledališke nadaljevanke, bralnih gnezd in ustvarjalne delavnice. Gledališke nadaljevanke ponujajo enkratne gledališke stvaritve, ki določajo temo vsakokratnega dogodka, saj vplivajo na izbiro knjig in temo ustvarjalnih delavnic. V bralnih gnezdih pa otroci s pomočjo varušk berejo knjige iz Varietejčkove knjižnice, ki so jih darovale slovenske splošne knjižnice in založniške hiše.

Gledališče Variete, namenjeno odraslim ljubiteljem gledališča, je leta 2009 v sodelovanju z Grand hotelom Union osnovala režiserka Ivana Djilas. Sestavljeno je bilo iz štirih žanrskih sklopov, izmed katerih sta se kontinuirano ohranila dva: Pripovedovalski Variete in Filozofiranje v Varieteju. Poleg tega ostajajo petkovi večeri, ki jih pripravlja glasbenik in producent Blaž Celarec, odprti za gostujoče koncerte in za gledališko-glasbene dogodke.

Pripovedovalski Variete je program za razvoj in promocijo sodobnega pripovedovanja. Tudi v tretji sezoni bo poudarek na predstavitvi različnih pripovedovalskih praks in ustvarjalcev, ki k ljudski zgodbi pristopajo na odrsko različne načine, od t.i. klasičnega pripovedovanja do razširjenih glasbeno-pripovedovalskih in gledaliških zasedb. Prvi večer Pripovedovalskega Varieteja bo v petek, 28. oktobra, ko bodo gostili vsestranskega umetnika Andreja Rozmana - Rozo, so sporočili iz Varieteja.

Prvi dogodek Filozofiranja v Varieteju - serije poljudno-filozofskih pogovorov pod vodstvom glasbenika in filozofa Boštjana Narata - bo na sporedu 21. oktobra. Teden prej, 14. oktobra, pa bodo gostili zavod Divja misel s posebno edicijo programa Moje ulice, v kateri bo mogoče prisluhniti pogovoru z direktorjem Grand hotela Union Bogdanom Lipovškom in si ogledati projekcijo dokumentarnega eseja o druženju v Ljubljani nekoč z naslovom Tista socialistična boema.

KD Pripovedovalski Variete je oba programa Varietejček in Variete prevzel od Društva za organizacijo umetnosti Familija. Oba programa vodita Špela Frlic in Ana Duša.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-gledalisko-nadaljevanko-kaaaa-bum-zacetek-varietejckove-sezone