V Ljubljani jubilejna 10. izdaja festivala Goli oder

Avtor: STA

V ljubljanskem KUD France Prešeren se je v soboto, 1. 10. 2011, s predstavo Saund! v izvedbi Gorana Završnika in Juša Milčinskega začel 10. mednarodni festival improvizacijskega gledališča. Jubilejna izdaja festivala bo do 9. oktobra po besedah organizatorjev iz Kolektiva Narobov ponudila 16 predstav najboljših slovenskih in tujih improvizatorjev.


V otvoritveni predstavi Saund! se Završnik in Milčinski iz Kulturnega društva Priden možic poigravata z vprašanjem, zakaj se nas filmi včasih bolj dotaknejo kot resnično življenje, ter kako z zvoki, glasbo in šumi gledalcem še bolj približati dogajanje na odru. V ozvočeni improvizacijski miniaturki je vsak zvok inspiracija za naslednji prizor, temelje predstave pa bodo s svojimi predlogi in predmeti postavili gledalci.

Tudi sicer bodo festivalske predstave nastajale po predlogih občinstva. Kot so sporočili organizatorji, bodo pokrivale pester spekter različnih življenjskih tematik - od zgodovine, ljubezni, zvokov in urbanega življenja do glasbe, literature in nenazadnje smrti.

Festival bo letos razdeljen v dva dela. Program 1. in 2. oktobra je bil namenjen novim produkcijam slovenskih impro gledališč, kot so Kulturno društvo Priden možic, Impro liga, KUD France Prešeren, Gverila teater in Šolska improliga - ŠILA.

Od 4. oktobra dalje pa se bo najboljšim slovenskim improvizatorjem pridružila mednarodna improvizacijska zasedba Orcas Island Project, ki združuje priznane impro umetnike in inovatorje iz ZDA, Belgije, Italije, Japonske, Avstralije, Avstrije, Nizozemske, Nemčije, Švedske in Slovenije.

Projekt je koncipiral ameriški impro guru Randy Dixon, v okviru festivala pa bodo nastale nove improvizacijske produkcije, ki se poigravajo predvsem s podobnostmi in razlikami različnih kultur.

V času festivala, ki bo potekal pod umetniškim vodstvom Milčinskega in Maje Dekleve Lapajne, bo izšel tudi slovenski prevod Dixonove knjige Prezenca, ki je eno temeljnih del na področju gledališke improvizacije in šele druga v slovenščino prevedena knjiga s tega področja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-jubilejna-10-izdaja-festivala-goli-oder