V Postojni od četrtka jubilejno 50. Linhartovo srečanje

Avtor: STA

V Postojni bo med 29. septembrom in 2. oktobrom ponovno potekalo srečanje najboljših slovenskih ljubiteljskih gledaliških skupin, Linhartovo srečanje. V sklopu jubilejne 50. izdaje srečanja, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturno dejavnost (JSKD), se bo v tekmovalnem delu pomerilo osem gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva.


Tudi na letošnjem jubilejnem srečanju bo predstavljen izbor najkakovostnejših predstav ljubiteljskega gledališča, hkrati pa srečanje predstavlja pregled slovenske ljubiteljske gledališke dejavnosti. V sezoni 2010/11 so si regijski selektorji ogledali 147 prijavljenih predstav iz Slovenije in zamejstva in sestavili program desetih regijskih festivalov, je povedala vodja območne izpostave JSKD Postojna Silva Bajc. Državna selektorica Dunja Zupanec je po ogledu vseh regijskih festivalov za zaključno srečanje v Postojni izbrala osem predstav.

Obiskovalcem v postojnskem kulturnem domu se bodo v tekmovalnem programu predstavili igralci Kulturnega društva K iz Žirovnice s Plešasto pevko, KUD Studia Gledališče Maribor s predstavo Stari časi, Gledališča GGNeNi KD Teater Grosuplje s Svetniki, Društva Smoteater Majšperk s Scapinovimi zvijačami, Gledališke skupine KD Slomšek iz Slovenske Bistrice s Snubačem in Medvedom, KUD Zarje Trnovlje - Celje s predstavo Knezi Celje - skrivnost gradu Ojstrica, Dramskega odseka Prosvetnega društva Štandrež s komedijo Zbeži od žene in Šentjakobskega gledališča Ljubljana s predstavo Mali diktator.

V spremljevalni program so organizatorji uvrstili še dve predstavi, in sicer zmagovalno predstavo Festivala Vizije Jack Ali v izvedbi Teatra Šentjanž iz Avstrije ter gostujočo predstavo iz Hrvaške "Čudo braće Grimm" v izvedbi Teatra Gaudeamus, Kulturnega centra Pešćenica iz Zagreba.

Po vsakem festivalskem dnevu bodo potekale okrogle mize o videnih predstavah, ki jih bo vodila dramaturginja in gledališka kritičarka Ana Perne, v nedeljo pa bodo za udeležence izvedli tri gledališke delavnice. Svojevrsten pečat festivalskemu dogajanju bosta dala tudi četrtkova otvoritvena slovesnost ter nedeljska zaključna slavnostna akademija, na kateri bodo podelili nagrade srečanja, matičke.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-postojni-od-cetrtka-jubilejno-50-linhartovo-srecanje