PREMIERA: Nebojša Pop Tasić "NIŽINA NEBA" (Po Ovidijevih Metamorfozah)

Avtor: SMG

Miti in legende iz Ovidijevih Metamorfoz, dvesto petdeset jih je, so bili navdih številnim umetnikom in znanstvenikom, ki so vplivali na razvoj naše civilizacije in miselnosti (Chaucer, Shakespeare, Milton, Dante itn.).

Nižina neba, nova drama Nebojše Popa Tasića, temelji na Ovidijevih Metamorfozah in jim obenem nasprotuje. Osnovno izhodišče drame je, da je človek bitje igre (homo ludens) in da za igro potrebuje malo razlogov. Ko se igra enkrat začne in traja dovolj časa, preneha biti igra in postane kruta resničnost. Igriva lahkotnost krutosti je nedoumljiva, kakor da bi človeka poganjala blaznost in ne razum. Potemtakem spremembe oblik, ki so gonilo Ovidijevega pisanja in filozofije, niso mogoče, dokler se igra ne konča. Človek je prisiljen trpeti v obliki, ki mu je dana.

Jasne ločnice med komedijo in tragedijo ni. Prepletanje dramskega in postdramskega, komičnega in tragičnega ustvari srhljivo celoto, ki bi jo lahko označili za tragično grotesko. Če se svet in gledališče začneta tako, da so bogovi občinstvo, ljudje pa – ne po svoji volji – igralci, se zgodba konča tako, da ljudi ni več, bogovi pa končajo na odru, v prostoru časa in trpljenja. Postanejo nov rod ljudi.

Jernej Lorenci se v Slovensko mladinsko gledališče vrača po uprizoritvah Poroke Witolda Gombrowicza (2004) in Epa o Gilgamešu v priredbi Nebojše Popa Tasića (2005).

Režija: Jernej Lorenci

Dramaturgija: Nebojša Pop Tasić, scenografija: Branko Hojnik; kostumografija: Belinda Radulović; skladatelj: Branko Rožman; kartografija giba: Gregor Luštek; lektorica: Mateja Dermelj; oblikovanje luči: Matjaž Brišar; oblikovanje zvoka: Marijan Sajovic; oblikovanje maske: Barbara Pavlin; asistent režije: Borna Armanini;asistentka (v okviru podiplomskega študija na AGRFT): Alma Lapajne; vodja predstave: Urša Červ

Igrajo:
Ivan Rupnik, Marinka Štern, Damjana Černe, Primož Bezjak, Barbara Krajnc k. g., Romana Šalehar, Maruša Geymayer-Oblak, Željko Hrs, Matija Vastl, Marko Mlačnik, Sandi Pavlin k. g.

PREMIERA drame bo v nedeljo, 6.9.2009 ob 20.00 uri v Slovenskem mladinskem gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-neboj%C5%A1a-pop-tasi%C4%87-ni%C5%BEina-neba-po-ovidijevih-metamorfozah