Na novogoriškem odru tokrat o nasilju med mladimi

Avtor: STA

Na malem odru SNG Nova Gorica bo v četrtek, 29. septembra, zaživela že druga premiera v letošnji sezoni. Cifra, mož je zgodba o nasilju med mladimi, ki je namenjena tako mladim kot starejšim. V premislek, kajti tudi med odraslimi je nasilja veliko, čeprav se ga ne zavedamo, je povedala umetniška vodja gledališča Ira Ratej.


Foto Atelje Pavšič Zavadlav

Cifra, mož je zgodba o petnajstletnem Krištofu, ki si po prihodu iz poboljševalnice odkritosrčno želi začeti znova. V šoli je priden, prekine stike s starimi prijatelji, toda novo življenje kar noče in noče steči v pravo smer. Njegovih staršev nikoli ni doma, nekdanji prijatelji pa poskrbijo, da jih ne pozabi. Tukaj je še Drugi, ki mu neprestano greni življenje, nenehno komentira njegova dejanja, izjave, in stavi, da bo Krištof kmalu spet "pristal v čuzi".

Avtorica, mlada igralka, režiserka in dramatičarka Katja Hensel je z dramskim besedilom raziskovala, kako najstniki razmišljajo o nasilju. Besedilo Cifra, mož je nastalo iz odgovorov mladih po naročilu gledališča Theater an der Parkaue Berlin in gledališča THOC na Cipru v okviru večjega projekta "Young Europe - Young Creation and Education in Theatre", ki ga izvaja Evropska gledališka konvencija (European Theatre Convention).

"Predstavo sem videla na Cipru in jo takoj želela uvrstiti v abonmajski spored," je povedala Ira Ratej in nadaljevala: "Menim namreč, da se moramo o nasilju več pogovarjati, saj je nasilje del našega, človeškega ustroja."

V SNG Nova Gorica so želeli pripraviti predstavo, ki bo šla do gledalcev, saj jo želijo predstaviti tudi mladim po šolah zunaj matičnega gledališča.

"S predstavo želimo gledalce pripraviti do razmišljanja, saj se poleg nasilja ukvarja tudi z osamelostjo najstnikov in njihovimi problemi," pa je o predstavi povedal režiser Marko Bulc.

Predstava je nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica s Kulturnim umetniškim društvom Pozitiv Ljubljana in Umetniško gimnazijo Nova Gorica. Režiral jo je Marko Bulc, ki je tokrat prvič sodeloval z novogoriškim gledališčem. Pri predstavi so sodelovali še prevajalka in dramaturginja Urška Brodar, scenograf Damir Leventić, kostumografinja Mateja Benedetti in avtor glasbe ValteRap. V predstavi igrata Medea Novak in Arna Hadžialjević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-odru-tokrat-o-nasilju-med-mladimi