Maja Delak: Drage drage

Avtor: Zavod EMANAT

Zadnja letošnja ponovitev plesno-gledališke uspešnice zavoda EMANAT.

Predstava DRAGE DRAGE reflektira stanje sodobnega plesa v našem okolju in položaj žensk v njem, vendar ne skozi optiko samopomilovanja, direktnega naslavljanja problemov ali splošnega. Kritiška srenja je predstavo označila za eno najbolj angažiranih v zadnjih letih.

Sedem žensk na majhnem odru razgali svoje pozicije skozi intimne zgodbe, skozi njihov osebni odnos, do gibanja, do sodobnega plesa: preigravajo stereotipne vloge, vse od angela do matadorja, in delajo, kar imajo najraje – plešejo. Tudi ko je težko.

MAJA DELAK je sodobna plesna umetnica; pleše in koreografira. Bila je soustanoviteljica Zavoda En-Knap in dolgoletna članica plesne skupine En-Knap. Poleg koreografskega in plesnega angažmaja pa je bila tudi pionirka institucionalizacije izobraževanja in idejni vodja realizacije gimnazijskega programa za sodobni ples v Sloveniji. Leta 2006 je ustanovila Zavod EMANAT, v okviru katerega si prizadeva za afirmacijo sodobnega plesa – tako s produkcijami predstav, kot tudi s knjižnim programom (zbirka Prehodi) ter izobraževanjem (program AGON).

Koncept in koreografija: Maja Delak; ustvarjalke in izvajalke: Maja Delak, Katja Kosi, Barbara Krajnc, Jelena Rusjan, Vlasta Veselko, Urška Vohar, Nataša Živkovič; dramaturgija: Katja Praznik; scenska zasnova: Marko Peljhan; originalna glasba: Gipo Gurrado, Attila Faravelli; oblikovanje svetlobe: Urška Vohar; kostumografija: Nadja Bedjanič
Produkcija: Zavod Emanat (oktober 2007); koprodukcija: Društvo Mesto žensk in PTL; projektna koordinacija: Sabina Potočki

Plesna predstava bo v soboto, 5.9.2009 ob 21.00 uri v Plesnem teateru Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maja-delak-drage-drage