Šentjakobsko gledališče v novo sezono z otroško igro o odnosih

Avtor: STA

Šentjakobsko gledališče v Ljubljani bo v novo sezono vstopilo 24. septembra ob 18. uri s škratovsko igro za otroke Ačih! Irene Androjna. Sezona sicer ostaja zavezana različnim komedijskim žanrom in bo, kot običajno, vsebovala še štiri premiere za odrasle.


Otroška predstava Ačih! je odrska predelava radijske igre Škrat Kihec vsestranske literarne ustvarjalke za otroke Irene Androjna. To je predstava o odnosih, ljubeznih, simpatijah, namenjena je predvsem otrokom do 10. leta starosti. Režijo je prevzela režiserka najmlajše generacije Tatjana Peršuh, ki je, kot je povedala na včerajšnji novinarski konferenci, v radijski igri skupaj z ostalimi ustvarjalci skušala najti odrske atrakcije in dialoško duhovitost prenesti v slikovno. S svojo igrivostjo in norostjo pa je svoje pridalo tudi pet igralcev mlajše generacije.

Tekst je izbral Jaša Jamnik, ki je kot umetniški vodja poskrbel za celotno abonmajsko ponudbo sezone. Z njo gledališče po njegovih besedah ostaja znotraj svoje "srednjeročne usmeritve", to je zavezanosti različnim komedijskim žanrom, s katerimi želijo "priti blizu gledalcem", letošnja rdeča nit znotraj teh pa so partnerski odnosi vse od otroških let do tretjega življenjskega obdobja.

Prva premiera za odrasle bo satirična komedija Ivana Cankarja Za narodov blagor, znamenito klasično delo, ki je še vedno aktualno, saj se neizprosno posmehuje razmeram na slovenski politični sceni in v družbi nasploh. Režiral jo bo Jure Novak, na oder bo prišla oktobra. Ker bo skoraj sovpadla s, kot se kaže, vse bolj verjetnimi predčasnimi volitvami, bo njena satiričnost še kako padla na plodna tla, je prepričan Jamnik.

Decembra bo sledila predstava Thortona Wilderja Naše mesto v režiji Zvoneta Šedlbauerja. Melodramska komedija spremlja par od najstniških let preko poroke do smrti v manjšem podeželskem mestu, v njej pa bo po napovedih umetniškega vodje nastopilo veliko članov gledališča.

Kot tretja premiera za odrasle bo na slovenskih odrih prvič uprizorjena svetovna uspešnica Kvartet Ronalda Harwooda. Režiser te grenkosladke komedije, po kateri nastaja tudi film v režiji oskarjevca Dustina Hoffmana, bo Sergej Verč. Predstava govori o štirih opernih pevcih, ki se po upokojitvi najdejo v domu za ostarele glasbenike. Med njimi se zgodi vse, od ljubezni in erotike do sovraštva.

Zadnja premiera bo gledališka igra Woodyja Allena Zaigraj še enkrat, Sam v režiji Gašperja Tiča. Po Jamnikovem mnenju gre za komorno in obenem radoživo komedijo o odnosih in njihovih neuspehih. Allen je po tej igri posnel tudi film in v njem odigral glavno vlogo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sentjakobsko-gledalisce-v-novo-sezono-z-otrosko-igro-o-odnosih