Celjski gledališčniki v novo sezono z Utvo

Avtor: STA

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo v novo sezono vstopilo v petek, 23. septembra, ob 19.30 uri s premiero predstave Utva Antona Pavloviča. Režijo je prevzel Janez Pipan. To bo prva slovenska uprizoritev necenzurirane Utve, je na včerajšnji novinarski konferenci napovedala upravnica SLG Celje Tina Kosi.


foto Jaka Babnik

Po besedah Kosijeve je Utva za vsako gledališče in za vsak repertoar zelo velik izziv, saj gre za enega ključnih dramskih klasičnih besedil, s katerim je Čehov na novo postavljal temelje takratnega gledališča. Čehov je snov za pisanje jemal iz življenja ljudi, ki jih je poznal, zato so njegovi liki tudi danes izjemno živi, zabavni in prepričljivi, je prepričana Kosijeva.

"Čehov je ves čas trdil, da je življenje sestavljeno iz vsakodnevnih stvari, iz banalnosti in nekih majhnih opravkov in da so tiste velike in usodne zadeve v človeškem življenju izjemno redke in se zgodijo le nekaterim in še to zelo poredko," je še povedala Kosijeva.

Po njeni oceni se v Utvi na eni strani meša tematika umetnosti, literature in gledališča, na drugi strani pa je ljubezen. Gre predvsem za nesrečne ljubezni, kjer vsaka oseba ljubi tisto, ki ji ne vrača naklonjenosti.

Komedija Utva je igra o zgrešenih ljubeznih, o generacijskih konfliktih, hkrati pa tematizira gledališče in umetnosti nasploh. Slavna igralka Irina Arkadina preživlja poletje s svojim spremljevalcem, priznanim pisateljem Trigorinom, na bratovem podeželskem posestvu. Njen sin Trepljev z Nino, hčerko veleposestnika, na improviziranem vrtnem odru uprizarja svojo igro. Arkadina se med predstavo ne more vzdržati neprimernih pripomb, zato Trepljev ustavi predstavo in užaljeno odide. Naslednji dan Trepljev ustreli utvo in jo položi Nini pred noge, ravno ko se ona pogovarja s Trigorinom.

Trepljev ljubi Nino, ona je zaljubljena v Trigorina, kar Trepljeva še toliko bolj prizadene, saj si tudi sam želi postati slaven pisatelj. Nina se odloči, da bo postala igralka. Trepljev in Nina trpita zaradi nesreče v ljubezni. Uteho za svoje trpljenje najdeta v umetnosti, vendar jima to ne prinese duševnega miru in sreče.

Ljubezenske zgodbe, konflikti med generacijami, problemi umetniškega ustvarjanja, zapleteni medčloveški odnosi vodijo v tragični razplet igre, ki s svojo tematiko in zahtevnimi igralskimi kreacijami ostaja zanimiva za vse generacije.

V predstavi bodo nastopili Lučka Počkaj, Aljoša Koltak, Bojan Umek, Nina Rakovec, Miro Podjed, Jagoda, Pia Zemljič, Renato Jenček, Branko Završan, Vojko Belšak, Igor Žužek in Damjan M. Trbovc.

Besedilo je prevedel Milan Jesih, dramaturginja je Tina Kosi, scenograf Marko Japelj, kostumografijo podpisuje Bjanka Adžić Ursulov, avtor glasbe je Miha Petric, lektor Jože Volk, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, asistent režiserja pa Jernej Kobal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/celjski-gledaliscniki-v-novo-sezono-z-utvo