Gledališče Glej v novo sezono s predstavo Mesnica

Avtor: STA

V Gledališču Glej bodo novo sezono uvedli z avtorskim prvencem Sabine Schwenner z naslovom Mesnica. Režiserka skozi številne zgodbe prikazuje mesnico medčloveških odnosov, ki so hladni, odtujeni, hkrati pa se posveča tudi drugim mesenim povezavam. Premiera bo v petek, 23. septembra, ob 19. uri, v sklopu festivala Ex Ponto.


foto Arhiv Ex Ponto

Ustvarjalci so raznovrstne teme, ki se pojavljajo v predstavi, črpali iz povezav z "mesom". Med drugim so se preko prostitucije in liposukcije dotaknili odnosa do človeškega telesa, zanimal jih je odnosa do mesa, ki ga jemo, odnos človeka do živali ter vloge prehranjevalne verige, je pojasnila Schwennerjeva.

Scwennerjeva je poudarila, da je k nastanku predstave s svojim znanjem prispevala vsa ekipa. "Začelo se je s številnimi debatami o mesnici medčloveške družbe, v kateri živimo in je povezana s skrbjo za telo in za zdravo življenje ter hladnimi odnosi," je pojasnila. Režiserka je v predstavi tematizirala različne odnose, ki bodo po njenih zagotovilih vsakega gledalca posebej "nekam odpeljali".

Večino besedil in dramaturgijo predstave podpisuje Andreja Kopač, za avtorsko glasbo pa je poskrbel Miha Blažič, znan tudi kot glasbenik N'toko. Blažič je napisal tudi song predstave, v zanj značilnem raperskem slogu, z naslovom Srečni konci. Iz pesmi je tudi verz: "Srečni konci so za povprečne ljudi." Besedila k predstavi je prispeval tudi Uroš Potočnik.

Poleg omenjenih so med soustvarjalci in izvajalci predstave še Beno Novak in Veronika Valdes. Za oblikovanje luči in zvoka je poskrbel Janko Oven, za fotografije DK in Peter Giodani, Scwennerjeva podpisuje tudi koreografijo, tehnični direktor predstave pa je Grega Mohorčič.

Predstava Mesnica je nastala na podlagi odprtega poziva Gledališča Glej za predstave in performanse, ki je odprt vse leto. Glej spodbuja eksperimentalne režijske pristope - prisega na proces, dopušča produktne napake - in izpostavlja nove, prihajajoče in marginalne gledališke režiserje in režiserke, o pozivu piše na spletni strani gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-glej-v-novo-sezono-s-predstavo-mesnica