Začetek festivala Ex Ponto z rdečo nitjo političnega gledališča

Avtor: STA

S predstavo hrvaškega režiserja Oliverja Frljića Leksikon Yu mitologije se bo drevi ob 20. uri v Cankarjevem domu začel festival sodobnih uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto, letos na temo Konec ali začetek. Osemnajsti festival, ki bo potekal v Ljubljani do 25. septembra, bo ponudil predvsem gostujoče predstave sodobnega političnega gledališča.


foto Saša Miljević

Frljićeva avtorska predstava "Leksikon Yu mitologije proizvaja tisto vrsto ideološkega vakuma, ki nam ob arbitrarnem zapisovanju posameznih fenomenov jugoslovanske popularne kulture zamegljuje uvid v jasen politični okvir in idejno zasnovo, na kateri je bila zgrajena Socialistična federativna republika Jugoslavija," je za četrtkovo izdajo Dnevnika med drugim dejal Frljić.

Predstava, v kateri igrajo Miha Nemec, Maja Nemec, Joana Popovska, Gresa Pallaska, Mišo Obradović, Helena Minić, Ljuma Penov in Bajrush Mjaku, je štirijezična. Igralci govorijo v t.i. srbohrvaškem jeziku, v slovenščini, makedonščini in albanščini.

Festival bo po Frlljićevi koprodukciji ponudil še Pesem o materi in domovini poljskega režiserja Jana Klate, obeta se Saloma režiserja Branka Brezovca, Zoltsn Balazs bo gostoval s predstavo Platonov, režiser Borut Šeparović pa s predstavo Generacija 91. - 95.. Na festivalskem programu so med drugim tudi Čakalnica režiserja Viliama Dočolomanskya in Radu Afrim s predstavo Trg Roosevelt.

Vlado Repnik in Martina Ruhsam prihajata na festival s predstavo Kako daleč lahko govorimo, Milan Tomašik s predstavo Off-Beat, Sabina Schwenner s predstavo Mesnica, Ryuzo Fukuhara in Samo Potokar s projektom Ne.za.vedno.

Na festival prihajajo še Sanja Nešković Peršin s predstavo 33 obratov, Veljko Mićunović z Revizorjem, Martin Kočovski s Kavkaškim krogom s kredo, Margarita Mladenova z Zimsko pravljico in predstava Rock'n'roll režiserja Dina Mustafića

V okviru festivala bodo predstavili mednarodno gledališko mrežo NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija), poleg srečanj številnih gledaliških ustvarjalcev pa bodo potekale tudi okrogle mize. Letošnji festival sovpada z 20-letnico kulturnega društva B-51, ki festival organizira.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacetek-festivala-ex-ponto-z-rdeco-nitjo-politicnega-gledalisca