V kranjskem gledališču premiera predstave Proti severnemu vetru

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj (PGK) bo v soboto, 17. septembra, premiero dočakala predstava Proti severnemu vetru avtorja Daniela Glattauerja. Sodobni roman je za gledališke ustvarjalce predstavljal velik izziv, tako zaradi priljubljenosti kot tudi zaradi zahtevnosti prenosa na oder, so povedali na novinarski konferenci v Kranju.


foto Mare Mutić

Roman je v slovenskem prevodu izšel leta 2010, po besedah vodje umetniškega ansambla in dramaturginje PGK Marinke Poštrak pa so se ga lotili, ker gre za dobro napisano delo v obliki elektronskih pisem, ki obuja klasike, kot sta Goethejevo Trpljenje mladega Wertherja ali Laclosova Nevarna razmerja. Glavno težavo pri prenosu na oder je po mnenju Poštrakove predstavljalo dejstvo, da je gledališče medij s svojimi pravili, ki so drugačna kot pri knjižnih delih.

Gledališka uprizoritev temelji na glavnih dveh igralcih in stilistični scenografiji, ustvarjalci pa so se obenem zavedali tudi težavnosti, ki jo prinaša priljubljenost romana. Večina gledalcev ga je namreč že prebrala in si ustvarila lastno podobo, v PGK pa so se skušali vsebini in občutkom ob branju čim bolj približati, tudi z izbiro glavnih dveh igralcev, je poudarila Poštrakova.

Glavni vlogi Lea Leikeja in Emmi Rothner so zaupali Roku Viharju in Vesni Pernarčič, ki sta se strinjala, da je pred njima zahtevna naloga. Gledališče ima omejen prostor, protagonista pa na njem nimata fizičnega stika, saj komunicirata na daljavo, je povedal Vihar. Pernarčičeva pa je opozorila, da je ob monologih brez stika s soigralcem težje reagirati, posebno težavo pa predstavlja tudi ne vedno logično zaporedje velikega števila prizorov.

Režijo predstave, ki je sicer nastala v koprodukciji PGK in Mestnega gledališča Ptuj, je prevzel Alen Jelen. Ta obljublja izkušnjo, ki odpira nove svetove. Glavna lika se ne vidita, se pa čutita. Režiser meni, da bi predstava znala postati uspešnica, saj zrcali virtualno življenje, katerega kruto realnost je izkusil že marsikdo.

Roman Proti severnemu vetru je preveden v 35 jezikov, predstavo pa igrajo predvsem v nemško govorečih državah. Avstrijska uprizoritev je doživela velik uspeh, kar je dalo poguma tudi slovenskim ustvarjalcem.

Direktorica PGK Mirjam Drnovšček verjame, da bo predstava doživela veliko ponovitev, gledalci pa bodo sčasoma morda zahtevali tudi uprizoritev nadaljevanja romana. Na uspeh upa tudi direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič, ki v koprodukcijah vidi gledališko pot, s pomočjo katere gledalci ne občutijo gospodarske krize. Ptujsko gledališče bo tako v tej sezoni s sredstvi za štiri predstave s pomočjo koprodukcije pripravilo vsaj šest projektov.

Premiera prve slovenske uprizoritve uspešnice avstrijskega avtorja bo na odru PGK v soboto, 17. septembra ob 17.30, ustvarjalci pa se bodo obiskovalcem predstavili že v petek, 16. septembra ob 21.30 v zgornjem foyeru kranjskega gledališča. Premiera predstave Proti severnemu vetru na odru Mestnega gledališča Ptuj je načrtovana 21. oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranjskem-gledaliscu-premiera-predstave-proti-severnemu-vetru