V novi sezoni SSG štiri vrste abonmajev in 14 predstav

Avtor: STA

Sezona 2011/12 Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu bo obsegala štiri vrste abonmajev s skupno 14 predstavami z razponom od "super klasičnega" do "super sodobnega" repertoarja. Poleg tega gledališče zopet razpisuje goriški abonma ter prvič v zgodovini SSG tudi čedajski abonma.


Sezono so v torek v prostorih Kulturnega doma v Trstu predstavili predsednica uprave SSG Maja Lapornik ter umetniški vodje Boris Kobal, Sergej Verč in Jaša Jamnik, ki za letošnjo sezono niso iskali "programskih parol, ki so v prejšnjih sezonah z večjim ali manjšim uspehom vsebinsko in estetsko opredeljevale repertoar," saj se jim je tako zakoličenje programa zdelo dokaj omejevalno in ne izraža vseh hotenj umetniškega vodstva. Kobal, Verč in Jamnik so se odločili, da abonentom ponudijo sezono, s katero jih z ničemer ne zavezujejo: "Preprosto si želimo, da bi se v našem gledališču prijetno počutili, da bi za obisk teatra navdušili še koga, da bi v predstavah, ki si jih boste ogledali, začutili utrip časa in prostora, predvsem pa, da bi se ob njih ne dolgočasili," so zapisali.

Oblikovali so štiri vrste abonmajev. Prvi, osnovni abonma, obsega šest predstav, od katerih so štiri produkcije SSG. To so komedija hrvaškega avtorja Mira Gavrana Šoferji za vse čase, ki jo je prevedel, priredil in zrežiral Boris Kobal, Molierov Tartuffe v režiji Sama M.  Strelca, dokumentarna drama tržaškega pisatelja Dušana Jelinčiča Kobarid '38 - kronika atentata v režiji Jerneja Kobala in delo Claudia Magrisa Saj razumete, ki jo je dramatiziral in zrežiral Tržačan Igor Pison. Omenjenim predstavam se bosta pridružili še komedija Williama Shakespeara Kar hočete v produkciji SNG Maribor in režiji Janusza Kice ter delo Daria Foja Vse zastonj! Vse zastonj! v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in režiji Marka Manojloviča.

Na voljo bo tudi super klasični abonma, kjer se bodo že omenjenim šestim predstavam iz osnovnega pridružile še štiri: Ibsenova drama Sovražnik ljudstva v produkciji SNG Nova Gorica in režiji Dušana Mlakarja, drama Ivana Cankarja Jakob Ruda v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in režiji Sebastjana Horvata, opera Marija Kogoja Črne maske v izvedbi Opere in baleta SNG Maribor in Ljubljana z dirigentom Urošem Lajovicem v režiji Janeza Burgerja ter koncert filmske glasbe v izvedbi simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Ob super klasičnem bo tudi super sodobni abonma, kjer bodo poleg šestih predstav osnovnega abonmaja ponudili štiri sodobnejša dela: dramo Gregorja Strniše Žabe v produkciji Mestnega gledališča Ptuj in režiji Jerneja Lorencija, farso Davida Mameta November v produkciji SNG Drama Ljubljana in režiji Matjaža Zupančiča, predstavo kubanskih plesov Havana de Hoy v izvedbi skupine Ballet de Cuba in koncert skupine Siddharta. Predstave osnovnega, super klasičnega in super sodobnega abonmaja bodo skupaj sestavljale četrti, tako imenovani mega abonma, predstave oziroma koncerti in okrogle mize pa bodo potekali tudi v sodelovanju z nekaterimi krajevnimi kulturnimi ustanovami in združenji, kot so tržaška Glasbena matica, italijansko združenje Artisti Associati - Circuito Regionale Danza, Gledališče Miela-zadruga Bonawentura in društvo Raz/seljeni.

V SSG letos ponovno razpisujejo tudi goriški abonma ter prvič tudi čedajski abonma v Beneški Sloveniji. Tudi letos bodo na voljo abonmaji za otroke in mladino Zlata ribica, Morski pes in Barakuda, izven abonmaja pa pri SSG letos ponujajo novo komedijo tržaškega režiserja Maria Uršiča Mi se imamo radi. Kot vabilo k abonmaju pa bodo na sporedu komedija Borisa Kobala in Tamare Matevc Poslednji termina(l)tor v produkciji Gledališča Koper in režiji Sama M. Strelca, monodrama Vesne Furlanič Valentinčič Mama (Kulturno-umetniško društvo AC Zrakogled, režija Nick Upper), produkcija ŠG Zlati zmaj avtorja Ronalda Šhimmelpfenninga v režiji Janusza Kice, nastop baskovskega mladinskega zbora Leioa Kantika Korala in predstava Pupkin kabareta, za najmlajše obiskovalce gledališča pa delo Maje Aduše Vidmar Mali modri Huhu (Gledališče Koper, režija Katja Pegan).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novi-sezoni-ssg-stiri-vrste-abonmajev-in-14-predstav