Ob 30-letnici Španskih borcev glasba in ples

Avtor: STA

Na ploščadi pred centrom kulture Španski borci se bo v soboto ob 17. uri odprla nova sezona centra. Dogodek bo obeležil tudi 30. obletnico delovanja ustanove. Med drugim bodo nastopili pihalni orkester Bežigrad, rockovski glasbenik Damir Avdić, zasedba Čompe, ob 20.30 pa bo v dvorani nastopila avstrijska skupina Liquid Loft z "Running Sushi".


Running Sushi/Foto: Michael Loizenbauer

Program ob jubileju bo odprl Damir Avdić iz BiH, ki mu bo z interpretacijo govora Staneta Dolanca ob odprtju Španskih borcev leta 1981 sledil legendarni radijski in TV-voditelj Sašo Hribar, je na včerajšnji novinarski konferenci dejal direktor in umetniški vodja Španskih borcev in zavoda En-Knap Iztok Kovač.

Ljubitelji plesa si bodo v okviru programa na prostem lahko ogledali plesno predstavo S.K.I.N. ansambla EnKnapGroup. Priljubljena skupina Čompe bo nastopila v dveh delih, medtem ko bo revolucionarne note, primerne priložnosti in obletnici kulturnega centra, preigraval ruski ansambel Kalinka, z virtuozom na balalajki. Pred nadaljevanjem programa v notranjščini Španskih borcev pa bo spregovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković, napovedujejo organizatorji.

V veliki dvorani Španskih borcev bo gostovala mednarodno izjemno odmevna plesna uspešnica "Runnig Sushi" avtorja Chrisa Haringa v izvedbi avstrijske skupine Liquid Loft. Predstava ne sledi linearnemu poteku, pač pa je razdeljena na različne scene, podobno kot tip japonske restavracije, imenovane "running sushi", kjer se pred gostom na tekočem traku vrti nabor jedi, ki si jih ta lahko poljubno izbira. Predstavi bo sledilo odprtje razstave Preobrazba teles, ki bo predstavila fotografska dela Nade Žgank, fotografinje, ki že več kot desetletje spremlja ples in druge performativne umetnosti.

V primeru slabega vremena bo program, načrtovan na ploščadi pred Španskimi borci, potekal v notranjščini centra. Prireditev v produkciji in organizaciji zavoda En-Knap so omogočili mestna občina Ljubljana, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, četrtna skupnost Moste, klub Zlati zob in Knjižnica Jožeta Mazovca, kjer bo v času odprtja na ogled razstava dokumentarnih virov iz španske državljanske vojne in dokumentov, ki pričajo o zgodovini ustanove.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-30-letnici-spanskih-borcev-glasba-in-ples