V SNG Nova Gorica odpirajo vrata tudi neprofesionalnim gledališkim skupinam

Avtor: STA

Že enajsto leto zapored bodo v SNG Nova Gorica pripravili program Nedeljska gledališka srečanja ter sedem predstav amaterskih gledaliških skupin povezali v abonma. Tako kot v več desetletni praksi bodo dva abonmaja namenili najmlajšim obiskovalcem gledališča, mlade pa povezali z Mladinskim amaterskim odrom.


Spremljevalne predstave so pomembno dopolnilo profesionalnega programa novogoriškega gledališča, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica Jožko Čuk.

Prav program za otroke je zelo pomemben zaradi spodbujanja najmlajših k temu, da bodo vzljubili gledališče in tako vzgaja nove generacije gledalcev, je poudaril vodja programov za otroke in mladino v SNG Nova Gorica Emil Aberšek. Zato so se odločili, da bodo v novi sezoni gledalcem v abonmaju Mali in Veliki polžek ponudili le profesionalne predstave. Tako abonma Mali polžek, ki je namenjen predšolskim otrokom, kot Veliki polžek, ki je namenjen otrokom med šestim in desetim letom starosti, ponujata tokrat šest predstav.

Letos je otrokom namenjena tudi ena izmed predstav novogoriškega ansambla. Konec letošnjega leta bo premiera prve slovenske uprizoritve dela Antonton, ki ga bo režirala Tijana Zinajić, z njo pa bodo otrokom poskušali približati otroško poezijo hrvaškega pesnika Gregorja Viteza. Na odru bo predstava zaživela kot mini opera za otroke.

Abonmaje je mogoče kupiti po posebnih, subvencioniranih cenah, ki so nižje ob istočasnem nakupu večjega števila abonmajev. Programe za otroke sofinancirajo tudi občine. Prav tako pripravljajo abonmajske predstave tudi v sosednji Gorici, Trstu, Šempetru pri Gorici in Desklah.

Amaterski mladinski oder, na katerem redno deluje med 15 in 18 srednješolcev, pripravlja v tej sezoni tri predstave. Dve med njimi bosta premieri, Navihanke pa bodo ponovljena predstava iz prejšnje sezone. Aberšek je ob tem poudaril, da se zavedajo pomanjkljivosti, saj mladim med desetim in 15. letom starosti ne morejo ponuditi ničesar, ker v Sloveniji produkcije za tovrstno starostno obdobje skorajda ni.

Z Nedeljskimi gledališkimi srečanji se novogoriško gledališče odpre tudi amaterskim skupinam, tovrstno produkcijo pa so dobro sprejeli tudi gledalci. Aberšek je povedal, da v abonmajski sklop izberejo kvalitetne amaterske predstave, med njimi so tudi nagrajene na različnih tekmovanjih in gledaliških srečanjih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-odpirajo-vrata-tudi-neprofesionalnim-gledaliskim-skupinam