Festivalski začetek sezone Gledališča Glej

Avtor: Gledališče Glej

Novo sezono Gledališče Glej začenja v velikem slogu s kar 5 festivali - Premiera prvenca Sabine Schwenner Mesnica v sklopu 20. Festivala Ex Ponto, predstava Šajning Boruta Bučinela na festivalu PLaRTFORMA v Litvi, Life®ranti režiserja Mihe Nemca na festivalu Prestopi v Mariboru in tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja, lutkovna predstava Kako je Jaromir iskal srečo režiserjev Ajde Rooss, Jasne Vastl in Braneta Vižintina v tekmovalnem programu 6. bienala lutkovnih ustvarjalcev.


Predstava Life®ranti režiserja Mihe Nemca bo otvorila sezono v sklopu festivala Prestopi v Mariboru že 02. septembra njen največji uspeh pa je nedvomno uvrstitev v tekmovalni program Borštnikovega srečanja. Uvrščeno delo nas opominja na večnost boja med tržno naravnimi gledališči, ki želijo ustreči vsesplošnemu občinstvu, in literati, ki stremijo k pravi umetnosti ter ohranjanju njene vloge pri vzgajanju okusa pri občinstvu. Besedilo, katerega avtorja sta Miha Nemec in Nejc Valenti, je pravi slavospev slovenskemu jeziku, in je nastalo po motivih iz člankov iz časnika Slovenski narod (l. 1900) ter Zbranih spisov in Ciganov Frana Milčinskega, Volje Etbina Kristana in Marije Nablocke Mirka Mahniča. Life®ranti se bodo za prestižni naslov potegovali 18. oktobra 2011 v Mariboru.

“Life®anti so blatenje, polemika, divji zahod naše kulturne zgodovine in sedanjosti. So mitiziranje, poveličevanje lastnih in tujih doživetij, občutij, dosežkov. Fosili, odkriti, da bi osvetlili današnji čas. Relikti. So zgodovina slovenskega gledališča, zgodovina, ki noče biti pozabljena.“ (Povzeto iz Glej, gledališki list!)

Liferantom bo sledila premiera avtorskega prvenca plesalke in igralke Sabine Schvenner, katerega premiera bo v sklopu 20. Festivala Ex ponto 23. Septembra ob 19.00 v Gledališču Glej in gostovanje predstave Šajning Boruta Bučinela na mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti PLaRTFORMA v Kalipedi v Litvi 29. Septembra. Da je Gledališče Glej uspešno tudi pri razvoju programa Malega Gleja priča uvrstiev lutkovne predstave Kako je Jaromir iskal srečo, v režiji Ajde Rooss, Jasne Vastl in Braneta Vižintina,v tekmovalni program 6. bienala lutkovnih ustvarjalcev, ki bo letos potekal v Mariboru, in sicer med 21. in 25. septembrom 2011.

“Zvezdoznanec Jaromir v svoji podstrešni sobici dan za dnem zre v nebo, kjer išče svojo srečo. Išče jo med zvezdami, med zapletenimi matematičnimi izračuni, zvezdoznanskimi razpravami in čaka, da bo prišla nenadno kot komet. Vsak dan ga obišče gospodična Jarmila, ki mu pomaga pri različnih opravilih. Nekega oblačnega dne, ko na nebu ni videti zvezd, pa Jarmila zvezdoznančev teleskop usmeri drugam – popelje ga na magičen sprehod skozi različne zgodbe drobnih skrivnostnih trenutkov. In nenadoma ga tresne, kot bi ga zadel komet ... Je bila sreča ves čas ob njem?” (Povzeto iz Glej, gledališki list!)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festivalski-zacetek-sezone-gledalisca-glej