LGL se bo v letošnji sezoni posvetil ženskim ustvarjalkam

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) 6. septembra novo sezono začenja s premiero Laila, avtorskega projekta Martine Maurič Lazar in Gregorja Lorenzija. V letošnji sezoni bodo v gledališču ponudili 30 predstav, od tega deset premier, poudarek bo na besedilih avtoric, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja Jera Ivanc.


foto Arhiv LGL

Predstave Laila, ki je nastala po motivih animiranih filmov češke režiserke Michaele Pavlatove, so se lotili na drugačen način. Od Pavlatove so si izposodili le lik Laile, ne pa tudi zgodbe, zato se je Maurič-Lazarjeva šele po končani sceni in pripravljeni glasbi znašla pred izzivom sestavljanja zgodbe oziroma scenarija. Po njenih besedah je Lorenziju želela ponuditi možnost, da "naredi nekaj, česar doslej ni mogel", vendar sedaj takšen pristop k delu ocenjuje kot zelo tvegan, zato ga v prihodnosti, kot je zatrdila, ne bo nikoli več ponovila. Glasbo za predstavo je napisal Milko Lazar.

Skoraj uro dolga predstava govori o 16-letni najstnici oziroma o trenutku, ko zaključi ljubezensko zgodbo. Poleg avtorice, ki igra Lailo, v predstavi nastopa še Polonca Kores, po besedah Ivančeve kot "tretji vogal ljubezenskega trikotnika" oziroma kot prijateljica, ki Laili prevzame fanta.

Laila je prva v nizu premier programa nove sezone LGL, katerega rdeča nit bodo letos ženske ustvarjalke, uprizorili pa bodo tudi vrsto del slovenskih avtorjev. Letošnja novost je tudi poseben program za mlade in odrasle, v okviru katerega pripravljajo 12 predstav, ki bodo na ogled v večernih urah, je dejala Ivančeva.

Oktobra bosta na sporedu premiera predstave Janje Vidmar Brez v režiji Eve Nine Lampič ter premiera koprodukcijske predstave Stolp v režiji in likovni podobi Silvana Omerzuja. Slednja bo namenjena odraslemu občinstvu.

Mesec pozneje bodo premierno uprizorili otroško predstavo Mišek Miško in Belamiška, ki po besedah Ivančeve velja za Romea in Julijo za najmlajše. Predstava režiserke Ajde Ross je nastala po motivih slikanice Ferija Lainščka. Za december v gledališču napovedujejo Snežno kraljico po pravljici Hansa Christiana Andersena v priredbi Andreja Jakliča, ki jo bo režirala Tijana Zinajić.

V prihodnjem letu se bo vsak mesec do maja zvrstilo pet premier: avtorski projekt Maje Kunšič Vsi drugačni, vsi čudni, ki je nastal po motivih slikanice Kathryn Cave Drugačen, Zlati šus Tamare Matevc v režiji Marka Čeha, Puškinova Sneguljčica in sedem vitezov režiserja Saše Jovanoviča, Živalska farma Georgea Orwella v priredbi Andreja Rozmana Roze in režiji Vita Tauferja ter Leonce in Lena Georga Büchnerja v režiji Ivane Djilas.

Med obnovitvami je Ivančeva opozorila na predstavi Svetlane Makarovič Vila Malina v režiji Makarovičeve in Braneta Vižintin ter Spet kosovirji režiserke Barbare Hieng Samobor.

Direktor LGL Uroš Korenčan je predstavil abonmaje, med katerimi je nov KUL abonma, ki ga pripravljajo skupaj s petimi javnimi zavodi, namenjen pa je mladim med 15 in 25 letom. Opozoril je tudi na delavnice, ki jih za šole pripravljajo v sklopu kulturne vzgoje ter na nekaj prostorskih novosti. LGL se lahko pohvali z osveženimi prostori, novim odrom pod zvezdami, v bližnji prihodnosti pa bo zaživela tudi kavarnica oz. slaščičarna.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lgl-se-bo-v-letosnji-sezoni-posvetil-zenskim-ustvarjalkam