Predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! na gostovanju v Helsinkih dobro sprejeta

Avtor: SMG

Na drugi dan gostovanja Slovenskega mladinskega gledališča v okviru velikega mednarodnega festivala Stage v Helsinkih so organizatorji pripravili dobro obiskan pogovor z ustvarjalci predstave.


foto Žiga Koritnik

Voditeljici, gledališki kritičarki in teoretičarki, sta opazili izrazito večplastnost predstave SMG Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, izjemno moč ter usklajenost igralskega ansambla ter neulovljivost tega krutega in fascinantnega gledališkega organizma. Gledalkam in gledalcem se je zdela predstava tudi za finske razmere izjemno aktualna, tako zaradi njene kritičnosti do ksenofobije in homofobije kot zaradi preizpraševanja samega bistva živega gledališča. Veliko vprašanj in opažanj so namenili igralskemu ansamblu, ki so ga na koncu pogovora nagradili s prisrčnim aplavzom. Veleposlaništvo RS v Helsinkih je za člane ansambla in finske goste pripravilo sprejem, na katerem je tekla beseda o vedno večji kulturni prepoznavnosti Slovenije na Finskem. Slavoju Žižku in glasbeni skupini Laibach se je zdaj pridružila še tretja, tokrat gledališka blagovna znamka SMG, po kateri bodo Finci prepoznavali svežino, doslednost in radikalnost naše umetnosti in mišljenja. Gostovanje bodo gledališčniki SMG zaokrožili še s tretjo ponovitvijo predstave v Helsinkih, ki letos nosijo tudi prestižni naziv svetovne prestolnice oblikovanja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-preklet-naj-bo-izdajalec-svoje-domovine-na-gostovanju-v-helsinkih-dobro-sprejeta