Sigledal v novi, privlačnejši ... no, saj veste naprej!

Avtor: Matjaž Tomažič, Kontrastika

Seveda ste opazili. Sigledal je danes drugačen. Prenovljen. In prav meni, načrtovalcu in oblikovalcu novega portala – se pravi slabo komunikativnemu tipu, ki večino časa preživi v temnem studiu z očmi, prilepljenimi na zaslon, in roko, zraslo z mišjo – je pripadla čast, da vam ga predstavim (hmmm, tole je bilo pa povedano že čisto po odrsko, morda pa bi moral temni studio le zamenjati za odrske deske – so tudi temne).


Sigledal seveda ni zobna pasta, da bi ob spremembi po oglaševalsko zapel: »Sigledal v novi, privlačnejši embalaži!« Še sreča – že dobro leto se v zavodu Novi Zato. in studiu Kontrastika trudimo, da ne bi šlo samo za »drugo pakovanje«, kot pravi tisti, nekoč tako uporabljani rek, ampak za še uporabnejši portal. Ključna je sprememba načina podajanja informacij. Po spremembi je portal preglednejši, vsebine pa lažje dostopne. Tudi za tiste naključne obiskovalce, ki se želite s svetom slovenskega gledališča šele seznaniti, preden lahko prodrete v globine zakulisja. Vseeno pa smo ves čas verjeli, da ste imeli radi tudi Sigledal, kakršnega smo poznali še pred kakšnim tednom. Zato smo prenekatero njegovo funkcionalnost z veseljem ohranili.

No, pa preglejmo nekaj novosti ...

Če pravim, da so »uprizoritve« in »festivali«, ki so po novem sestavni del Info točke,  moja ideja, to ni mišljeno kot samohvala. Sam sem ljubitelj gledališča, vendar se z njim, za razliko od sodelavcev na tem projektu, profesionalno ne ukvarjam. Kot tak navaden »gledalec« sem si želel že na prvi strani videti, kaj se v slovenskih gledališčih trenutno sploh igra, kateri festivali potekajo in kakšen je njihov spored, šele nato pa se lotiti mnenj, intervjujev, kritik in ostalega, kar jih spremlja, hvali ali pljuva. Tako je vsaka uprizoritev dobila svojo stran, na kateri najdete tudi podatek, kdaj je na sporedu, poleg nje pa še fotografske in video vsebine. S festivali je podobno.

Napovednik smo zdaj zasnovali tako, da lahko pregledate dogodke v svoji regiji na določen dan ali pa ugotovite, če se vam morda jutri zvečer ne splača peljati na drugi konec Slovenije za res velik gledališki užitek. Ko se bo začela nova gledališka sezona, ne bo več takšne gneče na cesti.

Nekoliko smo posodobili tudi ostale dele portala, predvsem pa olajšali iskanje s skupnim iskalnikom, kjer lahko do drugih delov dostopate ne glede na to, kje se trenutno nahajate. Še vedno boste morali sicer izbrati, v kateri del ste namenjeni. Vem, na prvi pogled je to malo nerodno, ampak ko boste po Repertoarju zelo natančno iskali neko zelo eksotično uprizoritev iz leta 1984, nam boste hvaležni.

Nova embalaža – vseeno

Gotovo pa v oči najbolj pade nova oblikovna podoba. Dizajn, kot pravimo. Portalu smo želeli vdahniti njegovo lastno identiteto. Obliko, po kateri ga boste spoznali že »od daleč«. Poleg izbora črkopisov in zasnove tipografskih mrež ter vsega ostalega, kar sodi k oblikovanju spletnih strani, ima Sigledal tudi nov znak in logotip. Zdaj veste: Sigledal = rumeno oko, popolnoma drugačno od oči vašega partnerja oz. partnerke.

Srfarski izlet

No, ampak najbolje pa bo, da si en srfarski izlet po novem Sigledal privoščite sami. Skupaj s Tamaro, Gregorjem, Samom in vsemi ostalimi, ki ustvarjajo portal slovenskega gledališča, vam želim veliko koristnih informacij, novih znanj in gledaliških užitkov ter dober veter, seveda. Če pa bi se vam miš (ali prst – danes, v času zaslonov na dotik) kje zataknila, pa nam le čim prej pišite. Da »porihtamo«!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sigledal-v-novi-privlacnejsi-no-saj-veste-naprej