Umetniški vodja Opere SNG Maribor bo Pionnier

Avtor: STA

Na čelo umetniškega direktorja mariborske Opere SNG Maribor naj bi prišel francoski dirigent Benjamin Pionnier, ki naj bi na tem mestu nasledil Janka Kastelica. Ta z direktorskega mesta predčasno odhaja po treh letih.


Pionnier je francoski dirigent mlajše generacije, letnik 1977, ki ga vabijo v najuglednejša glasbena, operna središča sveta - od Boljšoj teatra do Metropolitanske opere, od Singapurja, Hong Konga do teatra Argentina. Njegov simfoničen repertoar je obsežen - do baroka do sodobne glasbe.

Letošnjega maja je bil dirigent v Romeu in Juliji Charlesa Gounoda v mariborski Operi. Takrat je dejal, da je v Mariboru ogromno dobre energije, radovednosti in inteligence. "Kot gostujoči dirigent moraš spoštljivo vsrkati vso tradicijo in kulturo prostora, ne moreš priti z averzijo do okolja, posebej pa ne smeš biti tog in vsiljevati svojega koncepta za vsako ceno," je takrat povedal Pionnier.

Po samo enoletnem mandatu Karen Kamenšek na tem delovnem mestu in po treh letih Janka Klasinca v mariborsko Opero prihaja prvi tuji umetniški vodja in dirigent.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umetniski-vodja-opere-sng-maribor-bo-pionnier