Umaški zlati lev celjski predstavi Jaz vas ljubim

Avtor: STA

Zlatega leva, glavno nagrado letošnjega 12. mednarodnega festivala komornega gledališča v Umagu, je prejelo Slovensko ljudsko gledališče Celja za predstavo Jaz vas ljubim, v kateri je režiser Nikola Zavišić združil enodejanki, dramatizaciji kratkih zgodb Antona Pavloviča Čehova.


Foto Jaka Babnik

Zavišić je osvojil tudi zlatega leva za režijo, predstava pa je dobila tudi nagrado občinstva. Kot je pojasnila žirija, so ustvarjalci v predstavi pazljivo razvijali elemente komike in tragike, melanholije in lahkotnosti, nežnosti in okrutnosti, ki so lastni Čehovu. Obenem je igralska ekipa s svojo razigranostjo in enostavnostjo vzpostavila pristen duhovni in fizični stik z občinstvo, so še poudarili.

Žirija, ki ji je predsedovala hrvaška pisateljica Sibila Petlevski, člana pa sta bila tudi teatrologinja Mani Gotovac in direktor gledališča iz Virovitice Miran Hajoš, je Zavišića posebej pohvalila zaradi velikega poznavanja poetike ruskega dramatika, so poročali hrvaški mediji.

Zlate leve so dobili tudi igralci Hana Hegedušić in Robert Plemić v predstavi Lepotica iz Leenanea hrvaškega narodnega gledališča iz Varaždina, in bosansko-hercegovskih igralec Vladimir Jokanović za vlogo v predstavi Leseni kovček Tomasa Vulfa.

Sicer je bilo v Umagu v desetih festivalskih dneh na programu 15 predstav, med katerimi je bilo šest slovenskih. Poleg Celjanov so nastopili še gledališče Glej in gledališče Vesne Pernarčič iz Ljubljane, Malo mestno gledališče iz Kopra, SNG Drama Maribor in kranjsko Prešernovo gledališče.

Rdeča nit vseh sodelujočih predstav iz Hrvaške, Slovenije, BiH, Makedonije in Srbije je bilo iskanje sreče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umaski-zlati-lev-celjski-predstavi-jaz-vas-ljubim