Z Ano Desetnico se gledališče seli na ulice

Avtor: STA

S spektakularno ognjeno predstavo Tovarna 1 nizozemske skupine Compagnie Doedel se bo ob 22. uri v parku ob Gradaščici v Ljubljani začel 14. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Festival letos v prestolnici, Mariboru, Novi Gorici, Kamniku, Celju, Cerknem in Šoštanju ponuja 92 predstav v izvedbi 30 skupin iz 14 držav.


foto Oto Žan

V Ljubljani se bo festivalsko vzdušje širilo od Tromostovja preko Prešernovega in Mestnega trga, Stritarjeve ulice in Čevljarskega mostu mimo Novega in Starega trga ter Bega v smeri proti Prulam. Tej poti bodo dodana nova prizorišča: Hradeckega most, Eipprova ulica, park ob Gradaščici, Plaža v Trnovskem pristanu, park na Prulah, otroško igrišče na Prulah, športno igrišče osnovne šole Prule in Špica, kjer se bo festival z Gostijo kultur tudi sklenil.

Po besedah idejnega vodje festivala Gora Osojnika bodo letos odigrali več manjših predstav. Želijo se izogniti velikim spektaklom. Načrtujejo tudi več "pohodnih predstav". Posebnost teh je, da se nastopajoči pomikajo po prizoriščih.

Med nastopajočimi velja omeniti špansko skupino Trukitrek, ki bo svoje nenavadne lutke poslala v Hotel Rak in potujočo družino komedijantov Ens de nos, ki s svojo estetiko spominjajo na filme Tima Burtona oziroma zgodbe ameriškega pisatelja Edwarda Goreya. Kolumbijska zasedba Teatro taller de Colombia bo poskrbela za vizualno doživetje na visokih hoduljah, ukrajinski Teatr Voskresinnia pa bo uprizoril "ta pravo slovansko predstavo" - Češnjev vrt Čehova.

Med slovenskimi zasedbami bo med drugim nastopilo Gledališče Ane Monro s predstavama Kletka in Zlati osel, Rozinteater z verskim obredom z ničelno stopnjo DDV-ja, Urška Ličef pa bo na ogled postavila svoj prvenec z naslovom Čas.

Ana Desetnica bo gostovala tudi v Mariboru, kjer jo bo videti tudi na festivalu Lent. V Ljubljani se bo festival sklenil 3. julija, v Mariboru, Novi Gorici, Kamniku, Celju, Cerknem in Šoštanju pa bodo predstave na ogled vse do 9. julija.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-ano-desetnico-se-gledali%C5%A1%C4%8De-seli-na-ulice