Baletniku Bogovu letna nagrada Hrvaškega narodnega gledališča

Avtor: STA

Prvak baleta SNG Maribor Anton Bogov je prejel nagrado Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) Oskar Harmoš za najboljšo moško vlogo. Prepričal je kot princ v baletu Trnuljčica Petra Iljiča Čajkovskega. Letne nagrade HNK so podelili v ponedeljek v Zagrebu.



Žirija je v obrazložitvi nagrade Bogovu med drugim zapisala, da baletnika odlikujeta umetniška karizma in izjemen nastop ter hkrati skromnost in kolegialnost tudi ko ni na odru. Prav zaradi tega je Bogov vedno dobrodošel gost na Hrvaškem. Bogov s hrvaškimi umetniki sodeluje že 16 let.

Bogov se je rodil v Omsku v Rusiji, baletno šolanje pa zaključil v Almatiju v Kazahstanu. Po baletnem tekmovanju leta 1993 v Moskvi se je zaposlil v Mednarodnem baletnem gledališču Ochi v Nagoji na Japonskem, kjer je še danes stalni gost. Naslednje leto se je priključil baletnemu ansamblu Opere in baleta SNG v Mariboru, leta 1996 je postal solist in 1998 tudi slovenski državljan. Bogov veliko nastopa doma in v tujini. Za svoje delo je bil večkrat nagrajena, leta 2007 je med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada.

V Trnuljčici, ki jo je koreografiral Derek Deane, je bila v vlogi Aurore nagrajena tudi Edina Pličanić. Milan Pleština je kot najboljši igralec prepričal v vlogi Leona v drami Glembajevi Miroslava Krleže in v režiji Vita Tauferja. Darja Lorenci Flatz je žirijo prepričala z vlogo hrvaške književnice in novinarke Marije Jurić Zagorke v drami Zagorka.

Za najboljšo žensko operno vlogo je bila nagrajena Dubravka Šeparović Mušović kot Kundry v Wagnerjevem Parsifalu, najboljši operni pevec pa je, prav tako v Parsifalu, postal latvijski baritonist Eglis Silins. Navdušil je v vlogi Amfortasa.

Nagrade je podelila intendantka HNK Ana Lederer, ki je ocenila, da je bilo jubilejno, 150. leto hiše, burno in zelo uspešno.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/baletniku-bogovu-letna-nagrada-hrvaskega-narodnega-gledalisca