Maska v mesecu juliju

Avtor: Maska

Monografija Dinamika sprememb v slovenskem gledališču 20. stoletja, predavanje - performans Name Readymade in nova številka revije Maska Telo, filozofija, umetnost II. (Ne)gib in javni prostor.


V sozaložništvu Maske Ljubljana in AGRFT je izšla znanstvena monografija Dinamika sprememb v slovenskem gledališču 20. stoletja. Sveže izdana knjiga jemlje za predmet svojih raziskav slovensko gledališče v minulem stoletju, obdobju, v katerem se je slovensko gledališče dokončno utrdilo in potrdilo kot moderna, evropska in profesionalno utemeljena družbena, kulturna in umetniška institucija. Študije v knjigi tako predstavljajo pomembno širitev, dopolnilo in revizijo gledališke zgodovine na Slovenskem, hkrati pa prispevajo k nadaljevanju razprave o vrednotenju posameznih gledaliških zvrsti, obdobij, dosežkov in osebnosti obravnavanega časa. Več informacij

***
7. julij 2011, ob 20.30, Gledališče Frascati (Frascati WG) WE LIVE HERE: An Academy, Amsterdam, Nizozemska

Janez Janša: NAME Readymade (predavanje-performans)

Umetnik Janez Janša bo predstavil širok razpon vidikov geste preimenovanja treh slovenskih umetnikov (Davida Grassija, Emila Hrvatina in Žige Kariža), ki so si leta 2007 uradno in z vsemi potrebnimi papirji in žigi spremenili ime v ime takratnega slovenskega ekonomsko liberalnega, konzervativnega predsednika vlade Janeza Janše. Več informacij

WE LIVE HERE: An Academy (MI ŽIVIMO TUKAJ: Akademija) je vzniknila iz potrebe po platformi, ki  bi združevala odgovornost posameznika s kreativno močjo skupnosti. Od leta 2005 nepretrgoma deluje kot serija eksperimentalnih, ne-institucionalnih praks učenja, nenehno spreminjajoč lokacije, čas in kontekst. Tokratna, skladno s stanjem kulture v Evropi in po svetu, opozarja  na izčrpavajoče zahteve do umetnikov in kulturnega sektorja.

Akademija bo potekala od 5. do 10. julija v gledališču Frascati (Amsterdam), program pa vključuje delavnice, prezentacije in predavanja.

***
Napovedujemo izid nove številke revije MASKA letn. XXVI, št. 139–140 (poletje 2011) z naslovom Telo, filozofija, umetnost II. (Ne)gib in javni prostor. Poletna številka Maske nadaljuje z mišljenjem transdisciplinarnih presečišč sodobnih umetniških praks, filozofije, družbe, kulture, znanosti in tehnologij. V njej ob konkretnih umetniških projektih nadaljujemo s temo telesnosti, odpiramo pa tudi novo: (ne)gib v javnem prostoru. Posebej za pričujočo številko Maske je bil izveden dogodek Zelena luč Mateje Bučar, posnet s tehnologijo terestričnega laserskega skeniranja.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maska-v-mesecu-juliju