Na Obali lutke, glasba in cirkus z roko v roki

Avtor: STA

Poulični lutkovni festival Puf, ki bo v poletnih mesecih tako kot zadnja leta zajel vse tri obalne občine, bo letos obiskovalcem ponudil vpogled v delo cirkuške šole iz Milj, tesno pa bo povezan tudi z mednarodnim etno glasbenim taborom Etno Histeria. Na slednjem se bodo v Gračišču predstavili številni domači in tuji izvajalci.



Kot je na današnji novinarski konferenci v središču Kopra navedla umetniška vodja festivala Maja Bavdaž Gross, se je Puf v zadnjih letih ustalil pri 50 do 60 predstavah. Približno toliko jih bo tudi tokrat potekalo v Kopru, Izoli in Piranu. Sicer pa je v devetih letih nastopila pisana druščina umetnikov iz 22 držav sveta.

Letošnja novost je vključitev Pufa v open air festival v Gračišču, ki nastaja v sodelovanju s podobnim dogodkom v avstralskem Woodfordu, od katerega so povzeli koncept združevanja lutk, ljudske glasbe in ekologije. Cilj je namreč, da bi 90 odstotkov vseh odpadkov tudi reciklirali, je povedala Bavdaž Grossova.

V "istrskem gozdičku" nedaleč od vasi Gračišče se bo 8. in 9. julija v okviru festivala Etno Histeria predstavilo preko 200 umetnikov, zvrstilo pa se bo okoli 30 koncertov številnih tujih in tudi domačih glasbenikov. Med slednjimi bosta nastopili tudi Brina Vogelnik in Tinkara Kovač.

Kot je povedal Matija Solce, gre za več kot teden dni trajajoče neformalno druženje glasbenikov, ki se medsebojno spoznavajo in bogatijo, ob zaključku srečanja pa se tudi predstavijo. Posebnost bo začetek festivala na glasbenem vlaku, s katerim se bodo obiskovalci lahko skupaj z nastopajočimi na Obalo odpravili kar iz Maribora.

Izvedba Etno Histerie je sicer mogoča, ker so se glasbeniki odpovedali honorarju, veliko pa je pripomoglo tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo, na kar je opozorila tudi ravnateljica Osnovne šole Gračišče Vanja Košpenda.

Drugi vidik Pufa pa je vključitev cirkuške umetnosti. Po besedah Bavdaž Grossove bodo sodelovali tudi z ljubljanskim festivalom Klovnbuf, tako da bodo gostili klovne svetovnega formata. Vodstvo Pufa se je odločilo tudi za sodelovanje s festivalom Sanje, ki bo z Odrom fantazija v začetku julija gostoval na koprskem Ukmarjevem trgu.

Svojo cirkuško šolo iz bližnjih Milj pri Trstu, ki se bo vključila v letošnje dogajanje na Obali, pa sta danes predstavila Edoardo Danieli in Elisa Waldner. Cirkuška šola Ars Motus deluje od leta 2007, želijo pa si prerasti v pravo profesionalno cirkuško šolo, ki bi lahko postala referenčna na celotnem območju Alpe Adria.

Festival Puf se bo sicer začel v petek, 1. julija, in bo trajal do 30. avgusta. Lutkovne predstave bodo potekale ob četrtkih, petkih in sobotah v Kopru na Hlavatijevem oziroma na Ukmarjevem trgu, ob sobotah v izolskem Parku Pietro Coppo ter ob ponedeljkih na Tartinijevem trgu v Piranu.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-obali-lutke-glasba-in-cirkus-z-roko-v-roki