Ansambel EnKnapGroup s predstavo 10 MIN na gostovanjih v Novem Sadu, Zagrebu in Budimpešti ter v pripravah nove plesne predstave Not Made for Flying

Avtor: Center kulture Španski borci

EnKnapGroup, edini slovenski stalni ansambel za sodobni ples pri nas, bo s plesno predstavo 10 MIN v torek, 28. junija 2011, gostoval v Novem Sadu na 38. mednarodnem festivalu alternativnega in novega gledališča Infant.


foto Miha Fras

Festival, ki poteka od 25. junija do 3. julija 2011, se odvija že od 1974, tedaj pod imenom Malo pozorje, od leta 1994 pa s prenovljenim programom, ki vključuje seminrje, video sekcijo, diskusije in dodatne ter paragledališke programe, odigrava vitalno vlogo na področju uprizoritvenih umetnosti v regiji.

Gostovanje EKG v Novem Sadu sledi uspešnim predstavitvam predstave 10 MIN na Tednu sodobnega plesa v Zagrebu 26. maja (Tjedan suvremenog plesa), mednarodnem plesnem festivalu z najdaljšo tradicijo in enem največjih festivalov sodobnega plesa v regiji, ter nastopa v okviru prireditve Junij v Ljubljani, kjer si je 16. junija na Prešernovem trgu predstavo ogledalo 400 ljudi. Dan pozneje je ansambel z različico predstave 10 MIN Južno gostoval tudi v Teatru Merlin v okviru Dnevov Ljubljane v Budimpešti, ki so med 9. in 19. junijem v madžarski prestolnici obeleževali 20. obletnico neodvisnosti, v sodelovanju Urada župana Budimpešte in Mestne občine Ljubljana ter ob podpori slovenskega veleposlaništva v Budimpešti.

10 MIN je omnibus uveljavljenih mednarodnih in domačih koreografov in režiserjev, ki ga je idejno zasnoval Iztok Kovač, umetniški vodja in direktor Zavoda EN-KNAP ter centra kulture Španski borci v Ljubljani, v katerem ima domicil tudi ansambel EnKnapGroup.

Projekt 10 MIN v produkciji Zavoda EN-KNAP združuje vseh 11 koreografskih delov na temo časa, kreiranih v okviru predstav 10 MIN JUŽNO (premiera nov. 2010) in 10 MIN VZHODNO (premiera nov 2009, obe v Španskih borcih). Kuratorji in selektorji z izborom poljubnih 5 vinjet izmed enajstih celovečerni predstavi podajo avtorski pečat, saj vinjete, združene v novo celoto, pridobijo nov pomen ter pomenijo intrigantno in vznemirljivo plesno-gledališko izkušnjo.

EnKnapGroup, ki jo od l. 2007 vodi Iztok Kovač, po dosedanjem sodelovanju z več kot 20 mednarodnimi in domačimi avtorji trenutno ustvarja tudi novo predstavo z naslovom »Not Made For Flying«. Koprodukcijo Zavoda EN-KNAP in italijanske skupine Deja Donne koreografira Simone Sandroni, ustanovni član flamske skupine Ultima Vez. Plesna predstava za sedem plesalcev tematizira napetosti med človeškim in junaškim ter junaške elemente namesto v visokih ciljih in ambicijah išče v človeških spodrsljajih, tragedijah in trenutkih šibkosti.

Predstava bo v Sloveniji premierno prikazana 17. oktobra 2011 v Centru kulture Španski borci v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ansambel-enknapgroup-s-predstavo-10-min-na-gostovanjih-v-novem-sadu-zagrebu-in-budimpe%C5%A1ti-ter-v-pripravah-nove-plesne-predstave-not-made-for-flying