Revizor v režiji Lorencija najboljša predstava 35. dnevov satire

Avtor: STA

V nedeljo je ob zaključku 35. zagrebških Dnevov satire nagrado časnika Večernji list za najboljšo festivalsko predstavo prejel Gogoljev Revizor, nastal v koprodukciji festivalskega ansambla 61. dubrovniških poletnih iger in zagrebškega ZeKaeM, v režiji Jerneja Lorencija. Slovenski režiser je prejel tudi nagrado zlati smeh za režijo.


Kiklop / foto Jasenko Rasol

Nagrado "zlati smeh - Mladen Crnobrnja Gumbek" za najboljšo moško vlogo je prejel Vilim Matula, in sicer za upodobitev Antona Antonoviča Skvoznika - Dmuhanovskega v predstavi Revizor in za vlogo Kuke v predstavi "Amateri" (Amaterji), avtorja Borivoja Radakovića. V igralski zasedbi Revizorja je bil za vlogo Ivana Aleksandroviča Hlestakova nagrajen tudi mladi igralec Jan Kerekeš.

Zlati smeh za glavno žensko vlogo je letos prejela Hana Selimović za vlogo Matere, Sene Zolj, v predstavi Abdulaha Sidrana Oče na službenem potovanju, v režiji Olivera Frljića in izvedbi beograjskega Ateljeja 212, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Posebno festivalsko priznanje so sinoči podelili tudi predstavi ljubljanske Drame Ko sem bil mrtev Diega de Bree. Lubitscheva burleska je prejela priznanje za uspešen prenos nemega filma na gledališke deske, so sporočili iz ljubljanske Drame. Poleg SNG Drama Ljubljana je sicer na Dnevih satire sodeloval tudi Mini teater s koprodukcijsko predstavo Kiklop.

V programu 35. dnevov satire, ki so potekali med 3. in 19. junijem, je 16 hrvaških in tujih gledališč izvedlo 13 predstav. Dnevi so bili letos posvečeni Fadilu Hadžiću (1922-2011), utemeljitelju gledališča Kerempuh in festivala Dnevi satire. Na festivalu so Hadžiću posthumno podelili posebno priznanje za njegov doprinos k satiri, gledališču Kerempuh in Dnevom satire, je še poročala Hina.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/revizor-v-reziji-lorencija-najboljsa-predstava-35-dnevov-satire