Umetniški ansambel Drame proti ločitvi poslovodske in umetniške funkcije

Avtor: STA

Člani umetniškega ansambla SNG Drama Ljubljana so v pismu premieru Borutu Pahorju, ministrici za kulturo Majdi Širca, svetu in strokovnemu svetu Drame ter v.d. ravnatelja Petru Sotošku Štularju izrazili nasprotovanje spremembi vodenja zavoda, po kateri ravnatelj ne bi več umetniško vodil gledališča, pač pa bi imel samo še poslovodno funkcijo.


foto arhiv STA


Kot so pojasnili v pismu, ki ga je posredoval sindikalni zaupnik oziroma predsednik sindikata Glosa v Drami Tone Kuzma, so bili na prvem srečanju z v.d. ravnatelja 14. junija seznanjeni, da bo vladi predlagal spremembo vodenja Drame tako, da ravnatelj v prihodnje ne bi več umetniško vodil gledališča. Imel bi samo še poslovodno funkcijo, za umetniško vodenje pa bi imenoval umetniškega vodjo. Za ta namen bi bilo treba spremeniti sklep o ustanovitvi zavoda.

Umetniški ansambel je na istem sestanku sprejel enotno stališče, da takšna reorganizacija vodenja Drame ni sprejemljiva, in je predlagani rešitvi soglasno nasprotoval. Člani umetniškega ansambla so menili, da bi takšno preoblikovanje pomenilo nazadovanje gledališča in bi škodljivo vplivalo na izvajanje njegovega osnovnega umetniškega poslanstva.

Potreba po ravnatelju, ki je umetniško kompetentna osebnost in ima tudi nadzor in polnomočje nad financami, se je kazala dolga desetletja in bila uzakonjena leta 1994; kasneje so ta model vodenja prevzela skoraj vsa slovenska gledališča, izjema so tista, ki pod eno streho združujejo več ansamblov, so zapisali v pismu.

"Pri tem ni nepomembno dejstvo, da tudi po svetu vidnejša gledališča vodijo ravnatelji in ne menedžerji. Se pravi, da, tako kot v Drami, tudi drugod po svetu umetniško vodijo gledališče pomembne umetniške osebnosti (ravnatelji, intendanti), za finančna, pravna in druga vprašanja s področja poslovodenja pa si zagotovijo ustrezno strokovno pomoč. Posebej v času finančne krize in po tem, ko so tako imenovani menedžerji spravili na kolena slovensko gospodarstvo, se nam zdi tendenca vabljenja tega kadra v gledališče nesmiselna in celo nevarna," so še dodali.

Zato so se na omenjene naslovnike obrnili s prošnjo, da predstavljenih sprememb sklepa o ustanovitvi SNG Drama Ljubljana ne predlagajo, ne podprejo in ne sprejmejo.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umetni%C5%A1ki-ansambel-drame-proti-lo%C4%8Ditvi-poslovodske-in-umetni%C5%A1ke-funkcije