Mormonova knjiga pobrala devet gledaliških nagrad tony

Avtor: STA

Komični predstava Mormonova knjiga (The Book of Mormon) je na nedeljski podelitvi broadwayskih nagrad tony v New Yorku pobrala devet nagrad in tako izpolnila vlogo favorita, ki jo je imela s 14 nominacijami. Pet nagrad je pobrala predstava o konjih iz prve svetovne vojne z naslovom Vojni konj (The War Horse).



Predstava Mormonova knjiga, ki na komičen način obdeluje mormonsko vero, je trenutno najbolje prodajana na Broadwayu v New Yorku in vedno razprodana. Ustvarila sta jo Trey Parker in Matt Stone, ki sta si nabrala že več televizijskih nagrad s svojo risanko "South Park", skupaj z Robertom Lopezom, avtorjem predstave Avenija Q, s katero je v preteklosti prav tako osvojil že več nagrad tony.

Parker je ob prevzemu nagrade za najboljši muzikal izrekel posebno zahvalo mormonskemu preroku Josephu Smithu in dejal, da brez njega muzikal ne bi doživel takega uspeha. Mormonova knjiga je odnesla tudi nagrade za najboljšo režijo muzikala, kar je poleg Parkerja dobil tudi Casey Nicholaw. Nikki M. James je prepričala s svojo vlogo v muzikalu, Mormonova knjiga pa je požela tudi tonyje za besedilo, glasbo, zvok, sceno in orkestracijo.

Podelitev letošnjih tonyjev je vodil Neil Patrick Harris, potekala pa je v gledališču Beacon na zahodni strani Manhattna potem, ko je tradicionalno dvorano Radio City Music Hall zasedel Cirque du Soleil. Harris je imel nekaj težav z igralko Brooke Shields, ki je pozabila besedilo pesmi v skupnem nastopu in se pošalila, da ne zmore prebrati besedila na teleprompterju, sicer pa je podelitev potekala gladko.

Harris je imel uvodoma šaljiv nastop o Broadwayu, ki menda ni več le za homoseksualce, norčeval se je iz predstave Spiderman, ki je terjala številne poškodbe med igralci, in med drugim zajahal lutkovnega konja iz britanske predstave o vojnih konjih. Ta je dobila tonyja za najboljšo gledališko igro, med drugim pa še za oblikovanje zvoka in sceno. Marianne Elliott in Tom Morris sta odnesla tonyja za najboljšo režijo gledališke igre.

Predstava o aidsu "The Normal Heart" je med tremi nagradami pobrala tudi tonyja za ponovno postavitev, s tremi nagradami pa se je izenačila z muzikalom "Anything Goes", ki je med drugim dobil tonyja za vnovično postavitev muzikala. Nagrado za najboljšo moško vlogo v gledališki predstavi je pobral Mark Rylance, in sicer za Johnnyja Roosterja Byrona (Jeruzalem), za najboljšo glavno moško vlogo v muzikalu pa jo je odnesel Norbert Leo Butz, ki v predstavi Ujemi me, če me moreš (Catch Me If You Can) igra agenta FBI.

Frances McDormand je slavila v kategoriji najboljše ženske vloge za nastop v gledališki igri Dobri ljudje (Good People), v kateri igra delavko iz Bostona, Sutton Foster pa za najboljšo žensko glavno vlogo v muzikalu (Anything Goes). Kathleen Marshall je za isti muzikal dobila tudi tonyja za koreografijo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mormonova-knjiga-pobrala-devet-gledali%C5%A1kih-nagrad-tony