14. mednarodni festival uličnega gledališča

Avtor: Gledališče Ane Monro

14. Ana Desetnica v letu 2011 prinaša kar nekaj novosti. A brez skrbi, še vedno ostaja na ulici, še vedno je glasna, še vedno razigrana, še vedno bo v mesto pripeljala svojo številčno mednarodno zasedbo prijateljev. Prvi vikend v juliju se bo vsekakor splačalo odpraviti na sprehod po prestolnici.



Le da bo tokratni sprehod potekal izključno ob Ljubljanici oz. v neposredni bližini. Gledališče Ane Monro si že vrsto let prizadeva s svojimi festivalskimi dejavnostmi odpirati nova prizorišča v središču mesta in okolici. Tokrat se bo Ana Desetnica sprehodila od središča mesta: Tromostovja, Prešernovega in Mestnega trga, Stritarjeve ulice,  Čevljarskega mostu mimo Novega in Starega trga ter Bega v smeri proti Prulam. Kot nove lokacije, kjer si bo moč ogledati predstave Ane Desetnice, pa bodo na tej poti: Hradeckega most (novi most čez Ljubljanico pri izlivu Gradaščice), Eipprova ulica, park ob Gradaščici, Plaža (Trnovski pristan), park na Prulah (pri PTL-ju), otroško igrišče na Prulah, športno igrišče OŠ Prule in zaključek na Špici!

V Ljubljani bo 14. Ana Desetnica na ogled ponudila 92 dogodkov/predstav. Nastopajoči pa tokrat prihajajo iz 14ih držav (SLO, MEH, CAN, ZDA, UKR, NIZ, ITA, AVS, FRA, ŠPA, HRV, COL, BEL in NEM). Med njimi velja omeniti nizozemski ognjeni spektakel zasedbe Doedel (Tovarna1), španske Turkitrek, ki bodo svoje nenavadne lutke poslali v Hotel Rak, potujočo družino komedijantov Ens de nos, ki s svojo estetiko spominjajo na filme Tima Burtona oz. zgodbe ameriškega pisatelja Edwarda Goreya. Kolumbijska zasedba Teatro taller de Colombia pa bo poskrbela za vizualno doživetje na visokih hoduljah. Med domačimi nastopajoči je potrebno omeniti nastop zasedbe Gledališča Ane Monro (Kletka, Zlati osel), Rozinteater pripravlja verski obred z ničelno stopnjo DDV-ja, svoje dvoletno izobraževanje z produkcijskimi nastopi na Ani Desetnici zaključuje 2. generacija ŠUGLAR-jev, Urška Ličef (članica prve generacije ŠUGLE) bo na ogled postavila svoj ulični prvenec – predstavo Čas, nekje nad vodo pa se bo predstavila slovensko francoska zasedba The Beast, ki jo vodi Dana Augustin, ki vse od zime naprej razvija predstavo Crossroads – Križišča – Mostovi.  

Gledališče Ane Monro nadaljuje z razvijanjem ideje, da je Ana Desetnica, tudi zaradi svoje strateške lege znotraj uličnih festivalov po Evropi most med »vzhodom« in »zahodom«. V luči te izmenjave izkušenj različnih uličnih umetnikov in sodelovanja med njimi, so na festivalu v preteklosti že gostovale zasedbe iz Irana, Kirgizije in Ukrajine – prav slednja bo dobila novo priložnost tudi v letu 2011 – »vzhod« bo tokrat zastopal Teatr Voskresinnia z izvrstno interpretacijo mojstrovine ruskega pisatelja Antona Pavloviča Čehova Češnjev vrt.

Poslavljamo pa se od Gostije Poljane in se kot rečeno selimo na Prule, kjer bo nedeljski program in zaključek 14. Ane Desetnice potekal v okviru projekta Gostija kultur. Socialna umeščenost je namreč vseskozi pomembna komponenta festivala. In če smo se lani družili predvsem s prebivalci Poljan, bomo tokrat k sodelovanju povabili društva, organizacije ter druge zanimive skupine s področja cele Ljubljane. Gostija kultur bo tako mešanica gledališča, športa, glasbe, kulinarike, zanimivih predstavitev, dejavnosti in drugih dogodivščin. Pravo mesto za preživljanje poletne nedelje.

V Mariboru podobno nadaljujemo tudi s projektom Živa dvorišča, ki je v enem letu prerasel zgolj festivalske okvire in postal aktiven praktično vse dni v letu. Številna stara dvorišča pa znova postajajo središče družabnega življenja.
Ana Desetnica bo v Mariboru v okviru festivala Lent potekala med 4. in 9. julijem. Ob tem pa posamezne predstave Ane Desetnice gostujejo še v Cerknem (29. 6. in 4. 7. 2011), Novi Gorici (29. 6., 2. 7., 3. 7. in 10. 7. 2011), Kamniku (1. 7. - 2. 7. 2011), Celju (1. 7. in 3. 7. 2011) in Šoštanju (6. 7. 2011).

Končen program v vseh omenjenih mestih bo na voljo v naslednjem tednu …

Se vidimo na ulici!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/14-mednarodni-festival-uli%C4%8Dnega-gledali%C5%A1%C4%8Da