V Slovenskem mladinskem gledališču podelitev Župančičevih nagrad

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču bodo ob 20. uri podelili Župančičeve nagrade. Za življenjsko delo bo nagrajen skladatelj, dirigent in pedagog Lojze Lebič, za dveletno ustvarjanje pa bodo nagrade prejeli Primož Bezjak, Rosana Hribar in Gregor Luštek ter arhitekturni biro Sadar+Vuga. Nagrade bo dobitnikom izročil ljubljanski župan Zoran Janković.


Rosana Hiribar in Gregor Luštek / foto Nada Žgank

Akademik Lojze Lebič, trikratni nagrajenec Prešernovega sklada in prejemnik Prešernove nagrade, je eden najpomembnejših skladateljev, ki komponira za vse vrste zasedb. Lebičeva glasba je avtorjeva osebna govorica, razpeta med zvočno silovitostjo in meditativno zadržanostjo, svetovljansko modernostjo ter zaverovanostjo v dediščino slovenske in drugih preteklih kultur, piše v obrazložitvi nagrade.

Igralec Primož Bezjak je kot stalni član ansambla Slovenskega mladinskega gledališča v preteklem dveletnem obdobju opozoril nase z več umetniško zrelimi igralskimi stvaritvami. Po oceni strokovne žirije je celovit umetnik, igralec, plesalec, koreograf in režiser, ki vedno avtorsko zaznamuje predstave.

Plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek sta v produkciji Plesnega teatra Ljubljana ustvarila avtorski projekt Duet 012, v katerem po uvodnem plesnem filmu prepleteta plesne stile in tehnike ter skozi sodobni ples spregovorita o njuni skupni umetniški in intimni zgodbi.

Arhitekturni biro Sadar+Vuga prejme nagrado za športno dvorano v Stožicah, ki je, kot piše v obrazložitvi, "igrivi športni palazzetto, prekrit z lahkotno ovalno kupolo, ki sloni na vitkem jeklenem paličju".

Letošnjo komisijo za najvišja priznanja ljubljanske občine za stvaritve na področju umetnosti in kulture so sestavljali Milček Komelj, Andrej Blatnik, Matevž Čelik, Jurij Meden, Tomaž Toporišič, Gregor Pompe in Vojko Vidmar.

Lani je Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejel teatrolog, kritik in književnik Vasja Predan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slovenskem-mladinskem-gledali%C5%A1%C4%8Du-podelitev-%C5%BEupan%C4%8Di%C4%8Devih-nagrad